• blad nr 4
  • 1-4-2022
  • auteur K. de Weert 
  • Geld telt

 

‘Met mijn salaris kan ik net een garagebox kopen’

Veel heeft Steven van Honschooten, docent natuurkunde op het Comenius College in Hilversum, niet nodig om gelukkig te zijn. Hij is tevreden met zijn mooi gelegen huurappartement van 36 vierkante meter en elk weekend wat glaasjes whisky.

Huishoudboekje

NETTO MAANDINKOMSTEN
Tweedegraads docent natuurkunde, techniek, informatietechnologie en media 0,9 fte, schaal LB-6 € 2280
Bijlessen € 120

Totaal € 2400

MAANDLASTEN
Huur inclusief gas, water, licht € 704
Boodschappen € 300
Studiekosten € 108
Duo-afbetaling € 113
Abonnementen (telefoon, NRC Next, Adobepakket, Netflix, Spotify, Videoland) € 134
Verzekering € 164
Goede doelen € 16
Contributie AOb en LIA € 21
Borrelen en eten met vrienden € 150
Overige uitgaven € 150
Whisky € 100
Sport € 50
Sparen € 390

TOTAAL € 2400

Laatste grote uitgave:
‘Honderdvijftig euro voor twee flessen whisky’

07:50
Uitgesnoozed, douchen, ontbijten. Steven: “Ik ben een ‘s ochtends een haaster. Eerst doe ik klusjes, zoals de afwas van de avond ervoor. Uiteindelijk red ik het vaak niet meer om lunch te maken.”

08:00
Op maandag en woensdag stapt Steven in de auto om met zijn bovenbuurman banen te zwemmen in Bussum.

09:00
Op dinsdag, donderdag en vrijdag zes minuten bergaf fietsen naar school. Om 09.15 uur start de les.

13:00
“De pauze is meestal een loopje naar de kantine om daar twee gezonde broodjes te halen voor vijf euro. Maak gewoon je eigen brood, denk ik elke keer als ik die kosten bij elkaar optel.”

15:50
Steven is klaar met zijn laatste les. “Ik strijk vaak neer in het mavo-secretariaat om daar te werken. Zo zie ik veel leerlingen en collega’s die in de sector zitten.”

17:30
Vrijdagmiddagborrel. “Samen met collega’s klagen, kletsen en lachen. Hier kijk ik wekelijks naar uit. De sfeer op school is erg goed.”

17:45
Steven is tot laat op school om zoveel mogelijk werk te doen en sluit dan vaak de school. “Ik weet van mezelf dat ik thuis op de bank plof. In de weekenden en vakanties maak ik ook uren om alles af te krijgen. Zo werk ik met flipping classroom, waarvoor ik in het weekend instructievideo’s maak die leerlingen thuis kunnen kijken.”

00:30
“Meestal lig ik er pas rond deze tijd in, maar als ik moe ben kan ik ook al om 22.00 uur in bed kruipen.”

STEVEN: “Als ik een smak geld zou krijgen, zou ik niet direct veel veranderen. Alleen mijn studieschuld van zeventienduizend euro aflossen, dan ben ik daar vanaf. Ik ben single en woon bijna drie jaar in Hilversum in een oude villa uit 1903, die opgedeeld is in acht huurappartementen. Het was ongelooflijk goor toen ik hierin kwam, maar als doe-het-zelver heb ik alles opgeknapt. Tegenover mij staat een villa van zeker anderhalf miljoen. In deze wijk kan ik zelf waarschijnlijk nooit een huis kopen. Maar ik zit voor zevenhonderd euro op een zalig plekje met balkon op het zuiden waar regelmatig eekhoorntjes en andere bosdieren te zien zijn.
Het bos is hier drie minuten fietsen vandaan en ik ben vaak in de natuur te vinden voor een wandelingetje. Soms ook om te fotograferen. Natuurlijk zou het leuk zijn als ik in de toekomst iemand tegenkom met wie ik een gezin kan stichten, maar daar ben ik niet mee bezig. Ik ben heel content zo op mezelf en kan doen wat ik wil. Ook met mijn salaris ben ik tevreden; ik ben gelukkig en heb genoeg geld om leuke dingen te doen en een beetje te sparen. Mijn buffer is voldoende om me geen zorgen te maken over onvoorziene uitgaven.”

Breed inzetbaar
“Zeker vergeleken met het basisonderwijs krijg ik prima betaald, want zij krijgen onderbetaald. Toch is het dubbel: Met mijn salaris en studieschuld, kan ik op de huidige huizenmarkt net een garagebox kopen. In dat opzicht is het wel weinig, maar dat geldt voor veel mensen in deze tijd. Tegelijkertijd zie ik om mij heen docenten in hogere schalen die gewoon hun lesjes draaien en verder niet zoveel doen. Waarom krijgen zij meer dan ik? Ik ben behoorlijk breed inzetbaar op school. Maar ik moet mijn docentopleiding Natuurkunde dit jaar nog afronden. Het zou mooi zijn als ik daarna naar een hogere schaal kan en meer kan sparen.
Tot mijn negenentwintigste heb ik bij mijn ouders in Lelystad gewoond. Samen met mijn moeder was ik mantelzorger voor mijn vader, die multiple sclerose heeft. Mijn vader verdiende ruim boven modaal en ik heb het altijd goed gehad. Maar niet zoals ik hier in het Gooi om me heen zie. Vanaf mijn zestiende had ik een bijbaantje en moest mijn eigen verzorgingsproducten betalen, zoals tandpasta en haargel. De kinderen hier krijgen met de paplepel ingegoten dat alles vervangbaar is. Ze lopen in jassen van zevenhonderd euro en met iPhones wordt omgesprongen alsof het niks is. Papa betaalt toch wel een nieuwe telefoon van elfhonderd euro.”
Als leerkracht doe ik daar zeker iets mee. Ik stop het soms in de kleinste dingen: als een leerling een pen van mij leent en hij breekt het clipje af, dan ga ik daar een gesprek over aan. Meestal kan ik wel tot ze doordringen. Ik heb een goede band met mijn leerlingen. Daarmee begint goed onderwijs: relatie gaat voor prestatie. Ik ben iemand bij wie leerlingen langer in het lokaal blijven hangen voor een praatje of hulp. Daarin steek ik veel tijd en ik krijg er veel energie van. Elke dag ga ik met veel plezier naar mijn werk.
Het zou mooi zijn als we allemaal wat meer stilstaan bij de kleine dingen waar we heel gelukkig van kunnen worden en niet zo’n materialistische instelling hebben. Ik word blij van zingen in mijn projectkoor, lekker koken - ik ben een echte keukenprinses - biertjes drinken met vrienden en ik geniet intens van een glaasje goede whisky in het weekend. Een paar collega’s zijn ook fijnproever en we gooien elke week een mini flesje whisky bij elkaar in het postvak om te proeven en over te appen. Daar geniet ik van.

Whiskey
Mijn liefde voor whisky is in Schotland ontstaan waar ik een aantal jaar op vakantie ben geweest. Als we het over grotere dromen hebben, dan zie ik mezelf over een jaar of vijftien naar Schotland emigreren, waar de mensen veel meer rust en aandacht voor elkaar hebben. Het liefst zou ik daar een bouwval kopen en helemaal opknappen. Maar daarvoor heb ik tijd en geld nodig, en dat heb ik nog niet genoeg.”

{streamer}
‘Ik ben content zo op mezelf en kan doen wat ik wil’

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.