• blad nr 4
  • 1-4-2022
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • In beeld

 

Leesvoer op de telefoon

Leerlingen boeken helpen vinden die ze uitlezen is een bewerkelijke klus. De lees- en voorleesbundel Draaistuk!biedt docenten in de onderbouw van het vmbo daarbij een steuntje in de rug. Het gratis boek is een initiatief van de Leescoalitie waarin de vele organisaties samenwerken die kinderen weer aan het lezen willen brengen. Van het CPNB tot aan de Openbare bibliotheken en van het Kinderboekenmuseum tot het Nederlands Letterenfonds.
De zestien fragmenten uit jeugdboeken die voor ‘Draaistuk!’ zijn uitverkoren, kunnen leerlingen ook gratis lezen op hun mobiele telefoon, via jeugdbibliotheek.nl/stuk. De boeken zijn gerangschikt naar schoolse thema’s als geschiedenis, mens & maatschappij, kunst & cultuur en mens & natuur, want volgens de initiatiefnemers moet de hele school met taal bezig zijn.
Bij elke boek staan lesopdrachten. Geen uitgewerkte thema’s, wel aardige opzetjes voor een enkele les. Met de boekenkeuze zit het wel goed, getuige auteurs als Ted van Lieshout, Jan Paul Schutten, en Bibi Dumon Tak. De website belooft uit die boeken ‘de mooiste fragmenten’, maar smaken verschillen natuurlijk.
‘Op 1 mei 1883 wordt de wereldtentoonstelling geopend’ is de eerste zin in de geselecteerde passage uit het verhaal van Alex ten Dam over slaaf Syntax Bosselman. Dat is toch niet echt een betere boekintroductie dan de manier waarop Ten Dam zelf zijn lezers het verhaal intrekt: ‘De dag waarop Syntax Bosselman aan boord van het stoomschip met de naam Afrique gaat, voelt hij zich voor het eerst in zijn leven een vrij man.’ In werkelijkheid werd Bosselman in Amsterdam gebruikt als tentoonstellingsobject.

Docenten in de onderbouw van het vmbo kunnen Draaistuk!gratis bestellen op leesstuk.nl, zolang de voorraad strekt

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.