• blad nr 4
  • 1-4-2022
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • In beeld

 

Een monster in 36 talen

Kinderen leren makkelijker Nederlands als ze thuis veel kletsen. Dat hoeft niet per se in het Nederlands. Toch krijgen anderstalige ouders via scholen en de jeugdzorg nog steeds te horen dat ze met hun kind Nederlands moeten spreken en in het Nederlands moeten voorlezen. “Helaas”, vindt taalonderzoeker Frederike Groothoff. “Ouders zou geadviseerd moeten worden om de taal met hun kind te spreken die zij het beste beheersen.”
Om anderstalige ouders over de drempel te helpen, laat de stichting Voorleesexpres bekende prentenboeken voorlezen in hun taal. De opnames in 48 talen en dialecten, staan op de website prentenboekeninalletalen.nl. Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer, is het nieuwste boek op de site. Het is beschikbaar in 36 talen en dialecten, waaronder Berbers, Farsi, Turks en een video in gebarentaal. Het klinkt zangerig in het Limburgs: Hallo alemaol ik ben Beppie. En ik gaank jullie een verhäölserke vertèlle.
Het helpt, meent Groothoff, als anderstalige leerlingen en hun ouders boeken eerst beluisteren in hun moedertaal en daarna in het Nederlands. Een van de andere lesideeën op de website is kinderen in de verschillende taalfragmenten te laten zoeken naar het woord monster. Groothoff: “Dat woord klinkt in best veel talen bijna hetzelfde. Dat neemt misschien een beetje angst weg voor het onbekende.”

Op prentenboekeninalletalen.nl is het prentenboek Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer ingesproken in 36 talen en dialecten.

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.