• blad nr 3
  • 1-3-2022
  • auteur . Overige 
  • Raad en daad

 

Recht op loon voor de stuntende docent?

Tekst Sieger Meijer

De werkgever moet het loon tijdens ziekte in principe doorbetalen. Geldt dit ook voor de werknemer die een gevaarlijke sport beoefent en daardoor uitvalt?

Naast docent in het mbo is Anil een fervent snowboarder. Jaarlijks gaat hij op z’n minst één keer naar Oostenrijk om daar van de pistes af te dalen. De leerkracht staat al vanaf jonge leeftijd op een board en het gaat hem goed af.
Op de laatste dag van zijn wintersportvakantie gaat het goed mis. Anil wil met een mooie draaisprong indruk maken op zijn vriendin. Helaas mislukt de truc en komt Anil lelijk ten val. Hij breekt zijn been en loopt een flinke hersenschudding op. De artsen leggen gips aan en adviseren hem dringend minstens een week rust te nemen, vanwege zijn hersenschudding. De docent heeft behoorlijke hoofdpijn en volgt het advies op.
Anil laat zijn leidinggevende weten dat hij een week niet kan komen werken vanwege het ongeluk. Deze wenst de docent beterschap, maar reageert verder niet heel empathisch. De leerkracht kiest er zelf voor een riskante sport te beoefenen en scheept de werkgever nu op met de gevolgen, zo wordt hem voorgehouden. Ook zegt de werkgever niet van plan te zijn het salaris over de week te zullen betalen. De docent had er rekening mee kunnen houden dat zijn acties gevolgen zouden kunnen hebben.
De geschrokken Anil schrijft een mailtje naar de AOb. Hij was misschien wat onhandig geweest op de piste, maar is dit een reden zijn salaris niet te betalen over de gemiste werkweek?
Een vakbondsjurist antwoordt Anil dat de werkgever in principe het salaris door moet betalen tijdens arbeidsongeschiktheid. In het eerste ziektejaar is dit zelfs voor 100 procent, zo spraken de cao-partijen af. Er zijn uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld als de ziekte opzettelijk is veroorzaakt. Daar is alleen niet snel sprake van, zo oordeelden meerdere rechters in het verleden. Het nemen van risico’s is namelijk niet hetzelfde als het opzettelijk handelen. De leerkracht nam weliswaar een gok door te stunten op zijn board. Tegelijkertijd was het natuurlijk niet zijn bedoeling ten val te komen en zo arbeidsongeschikt te raken, zo mailt de jurist. Het salaris moet dus in principe doorbetaald worden.
Het advies van de vakbond legt Anil voor aan personeelszaken. Al gauw krijgt hij bericht dat het om een fout ging en dat geen loon wordt ingehouden vanwege zijn stuntgedrag. De medewerker erkent dat hiervoor onvoldoende juridische grondslag is. De leraar is tevreden met het resultaat en kan zich nu richten op zijn herstel.

Deze rubriek is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk van AOb-juristen

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.