• blad nr 3
  • 1-3-2022
  • auteur J. Bos 
  • Column

 

Zeitgeist

Het is augustus 1998 en Noortje trekt haar bh uit. Ze is niet de eerste overigens: Kim ging haar al voor en ook Sandra deed het zonder morren. Eigenlijk is Marieke de enige die niet overstag gaat.
Goed, even wat context. We zijn op het introductiekamp van de school voor journalistiek. Op een scoutingterrein in een Baarns bos staan drie dagen volledig in het teken van kennismaken en groepsvorming. Die dag onder andere op het programma: de nieuwsquiz, modderworstelen en de kledinglijn. Samen met mijn nieuwe klasgenoten van groep 13 hebben we een duidelijk doel: zoveel mogelijk punten halen. Bij de kledinglijn doe je dat door kledingstukken aan elkaar te knopen. Wie de langste lijn heeft, wint. Al snel zijn we erachter dat we met bh’s flink meters kunnen maken. We winnen, op onze sokken.
Tijd om naar het nu te gaan. Die (overigens al jaren geleden uit het programma geschrapte) kledinglijn komt namelijk niet uit de lucht vallen. Het schoot me te binnen na een serieus gesprek met mijn teamleider. Ze had een mailtje gekregen van een oud-studente die schreef dat ik tekort ben geschoten in de afhandeling van een vervelende affaire. Ik had haar niet serieus genomen. Wat was er gebeurd? Twee jaar geleden gaf ik een cursus waarin studenten hun eerste stappen in de freelance wereld zetten. Bij een van hen had een medewerker van een externe opdrachtgever de fatsoensgrens met opmerkingen behoorlijk overschreden. Volledig onacceptabel. Bovendien voelde de studente zich onveilig. Ik heb er met haar uitvoerig over gesproken en er is naar gehandeld; de man werd van de klus gehaald.
Ik ging er toen vanuit dat de kwestie hiermee was opgelost. De studente leek tevreden. Toch rakelde het nieuws over grensoverschrijdend gedrag dat de afgelopen weken het nieuws domineert ook bij haar oud zeer op. En blijkt dat zij zich toch niet gehoord en gezien voelde. Ondanks mijn beste intenties. Misschien had zij, net zo min als ik, op dat moment door dat het om machtsmisbruik ging. En dat je patronen niet doorbreekt door iemand ‘slechts’ te bestraffen. Het nieuws leert ons dat het probleem vele malen groter is dan individuen die zich misdragen. En dat pijn enorm diep kan gaan en blijft zitten als iemand over je grenzen heen gaat. Zo zie je maar wat de tijdgeest kan doen.
Vanmorgen kwam mijn dochter van zeven met een grote grijns op haar gezicht naar beneden. Met een uit de wasmand opgediepte bh van haar moeder om, paradeerde ze parmantig door de kamer. Mijn gedachten gingen weer naar die kledinglijn. Want hoewel dit aangescherpte bewustzijn over grenzen voor mij als man soms voelt als op eieren lopen, hoop ik dat we mijn dochter hiermee straks een veiligere wereld kunnen bieden. Op een dag gaat mijn meisje op introkamp.

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.