• blad nr 3
  • 1-3-2022
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Convenant zorgde niet voor structurele oplossingen

Het convenant dat de lerarentekorten en de hoge werkdruk in het voortgezet onderwijs moest tegengaan, heeft niet gezorgd voor structurele oplossingen. Dit kwam door de hoogte van het bedrag 150 miljoen euro in twee jaar tijd en doordat het om incidenteel geld ging.
Dat is één van de conclusies uit onderzoek naar het convenant van arbeidsmarktplatform Voion, waar de bonden en de werkgevers uit het voortgezet onderwijs in samenwerken. De onderzoekers interviewden meerdere betrokkenen en namen zestig jaarverslagen onder de loep. 81 procent van de scholen gebruikte het geld vooral om de werkdruk te verlagen. Bijvoorbeeld tijdelijk kleinere klassen, extra onderwijsondersteuners of ict-hulpmiddelen om efficiënter het werk uit te voeren. 54 procent gaf aan het vooral aan maatregelen voor ontwikkeltijd in te zetten, een even groot percentage (54 procent) voor onderwijsinnovatie en begeleiding van zij-instromers of startende leraren (47 procent).

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.