• blad nr 2
  • 1-2-2022
  • auteur . Overige 
  • Deze maand

 

Universiteit moet loskomen van techbedrijven

Universiteiten maken zich te zeer afhankelijk van grote techbedrijven. Daarop klinkt in de medezeggenschapsraden steeds meer kritiek, zegt voorzitter Rien Wijnhoven van het LOVUM, de landelijke vereniging van deze raden.
Eind vorig jaar kwamen Leidse studenten in opstand tegen slimme camera’s op de campus. Ze voelden zich in hun privacy aangetast en eisten dat de camera’s zouden verdwijnen. Er is nog veel meer software die de privacy in gevaar brengt, zegt Wijnhoven, van het LOVUM (Landelijk Overleg Universitaire Medezeggenschap), tevens voorzitter van de Tilburgse universiteitsraad. Het hoger onderwijs zou meer regie moeten nemen en sommige software weer zelf moeten ontwikkelen, meent hij.

Hackers
De discussie over dit onderwerp speelt al jaren. Universiteiten maken gebruik van systemen die grote spelers op de markt aanbieden en dat is lang niet altijd de beste keuze, meent Wijnhoven. Onlangs bleek de antispieksoftware Proctorio bijvoorbeeld onveilig: hackers konden eenvoudig toegang krijgen tot de computers van studenten.
Hackers en criminelen zijn niet het enige probleem. We moeten ook de softwarebedrijven zelf beter in de gaten houden, vindt Wijnhoven. “De vraag is: wat gebeurt er met onze persoonlijke informatie en met onderzoeksgegevens die we in de systemen opslaan? Nu we zoveel online doen wordt dat steeds belangrijker.”

Goud
Data zijn het nieuwe goud, constateert hij. “We werken thuis, we streamen, we bieden blended learning aan, we maken gebruik van studenten- en gebruikersdata, we laten er algoritmes op los… Wat gebeurt er met al die data?” Je weet niet precies wat de grote bedrijven ermee doen, is zijn punt, en al helemaal niet wat ze er in de toekomst mee gaan doen.
Natuurlijk kunnen universiteiten de overstap naar het gebruik van zelfgebouwde ict-systemen niet in één keer maken. “Maar laten we beginnen met het beheer van de onderzoeksdata en studentgegevens”, zegt Wijnhoven. “Daar zijn al goede aanzetten voor.”
Bestuurders
Waarom gebeurt dat niet allang? De rectoren van de universiteiten schreven twee jaar geleden een opiniestuk waarin ze iets soortgelijks zeiden en cyberprofessoren waarschuwden vorig jaar voor The Cloud. “Niks ten nadele van onze bestuurders”, zegt Wijnhoven, “maar de kennis over ict ligt vaak lager in de organisatie. Bestuurders hebben al genoeg te doen. De ict laten ze vooral aan anderen over.”

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.