• blad nr 2
  • 1-2-2022
  • auteur A. Moerman 
  • Meer voor elkaar

 

Online hulp voor starters in het hbo

De AOb stelt onlinebijeenkomsten in het hoger onderwijs open voor leden en niet leden. “We proberen mensen online kennis te laten maken met ons”, zegt AOb-sectorbestuurder Coba van der Veer.

Niet lid en toch profiteren van de AOb?
“Zo gek is dat niet. Tot corona gingen we in de scholen flyeren of organiseerden we kennismakingsbijeenkomsten. Die scholen zitten al twee jaar goeddeels dicht. Dus proberen we nu mensen online kennis te laten maken met ons. En natuurlijk vinden we het fijn als ze daarna lid worden.”

Ach natuurlijk.
“We startten begin vorig jaar al snel met online algemene spreekuren voor leden. Niet lang daarna kwamen ook de startersbijeenkomsten voor docenten en voor ondersteunend personeel in het hbo. Een stuk of vijf zijn er geweest en in maart komen er nog twee aan, één voor docenten op 9 maart en één voor docenten op 23 maart voor ondersteuners in het hbo. Maximaal twintig deelnemers. Gemiddeld namen tot nog toe tien tot vijftien mensen per keer deel.”

Hoe nodig je die onbekende niet-leden uit?
“We hebben geen contactgegevens van mensen die we niet kennen. De link om in te schrijven, versturen we naar collega’s in ons netwerk met de vraag om die door te sturen naar hun nieuwe collega’s. Dat werkt fantastisch.”

Waar gaan die spreekuren over?
“De spreekuren in het rayon, met gemiddeld pakweg zeven of acht deelnemers gaan vaak over praktische zaken als thuiswerkvergoedingen en -voorzieningen. Natuurlijk komt ook het thema werkdruk keer op keer ter sprake. Die is door corona echt niet minder geworden.”

En de startersbijeenkomsten?
“Vooral over de cao, rechten, contracten, zeg maar de zakelijke kant. Dat mensen geen contract krijgen dat uitzicht biedt op een vaste aanstelling. Of over de vele docenten die in schaal tien terecht komen, terwijl dat voor veel meer collega’s schaal elf zou moeten zijn. Voor onderwijsondersteuners gaat het vaak over werken buiten de reguliere tijden. Starters die geen lid zijn van de bond, moeten met dit soort misstanden in principe zelf aan de slag. Je moet immers lid zijn van de AOb op het moment dat een probleem ontstaat als je de juridische dienst van de AOb voor serieuze hulp wilt inroepen. Een brandend huis kun je niet verzekeren. Maar als mensen lid worden, is een snel kortdurend advies regelmatig toch wel mogelijk.”

Werkdruk is dus online ook een terugkerend thema?
“Uiteraard. Daar gaat het al jaren over en het probleem komt steeds prominenter op de agenda. Gelukkig maar, want ook in het hbo haken starters af vanwege de werkdruk. Vooral starters die uit het bedrijfsleven overstappen, hebben het gevoel dat ze in het diepe worden gegooid. Dus ook veel vragen over het inwerkprogramma en het behalen van je basiskwalificatie didactische bevoegdheden. De weg vinden in de vele afkortingen in het hbo, daar ben je het eerste jaar sowieso echt druk mee.”

Veel gedoe dus over het nakomen van de cao. Wat een boefies zijn die werkgevers toch.
“Dat zijn jouw woorden en niet de mijne. Maar het klopt dat sommige werkgevers niet spontaan geven waar je recht op hebt; ze hebben hun eigen perspectief van waaruit ze handelen. Vandaar dat er ook vakbonden bestaan.”

Op 9 maart organiseert de AOb een onlinebijeenkomst voor startende docenten in het hbo. Op 23 maart is er de meeting voor onderwijsondersteuners in het hbo. Kijk voor meer informatie en aanmelding op aob.nl > agenda

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.