• blad nr 2
  • 1-2-2022
  • auteur K. de Weert 
  • Geld telt

 

'Ik ben heel slecht met geld'

Huishoudboekje

De financiën van Daniëlle Koper, orthopedagoog bij SO Noorderlicht in Zeist, zijn tot in de puntjes geregeld. Haar man Loek houdt iedere uitgave bij in Excel. Met hun eerste kind op komst, zetten ze al sinds het begin van de zwangerschap geld opzij voor kinderopvang, luiers en de babyspaarrekening.

NETTO MAANDINKOMSTEN
Salaris Daniëlle (orthopedagoog speciaal onderwijs 0,8 fte) € 2333
Salaris Loek (omgevingsmanager Rijkswaterstaat 1 fte) € 3151

TOTAAL € 5484

MAANDLASTEN
Hypotheek en VvE € 1356
Belastingen € 103
Energie en water € 146
Boodschappen € 650
Extra sparen € 1100
Kindsparen € 100
Kosten baby € 100
Vervoer € 200
Zakgeld € 500
Internet, tv, muziek € 102
Verzekeringen € 299
Schoonmaak € 181
Studieschuld Loek € 85
Volkskrant € 28
Goede doelen € 25
Overig € 402

Totaal € 5377

{streamer}
LAATSTE GROTE UITGAVE: ACHTTIENDUIZEND EURO VOOR VERBOUWING VAN DE BABYKAMER

{Klokjes}
Fietsen met collega’s

06.30
Daniëlle staat op en maakt zich klaar voor werk. “Om 07.20 stap ik op de fiets om met collega’s tien kilometer van Utrecht naar Zeist te fietsen. Nu ik hoogzwanger ben, pak ik de bus.”

08.00
“Aankomst op school. Om 08.15 hebben we een ochtendbriefing en om 08.45 start onze lesdag. Als orthopedagoog doe ik onder meer observaties, beleidsvorming op pedagogisch gebied en heb overleggen met externen over bijvoorbeeld zorgleerlingen.”

14.15
De leerlingen worden opgehaald. “Daarna hebben we een middagbriefing en ga ik verder met mijn werkzaamheden. Voordeel is dat ‘s middags de leerkrachten beschikbaar zijn.”

17:00
Op de fiets naar huis.

19.00
Loek en Daniëlle eten samen. “Soms heb ik afspraken, zoals etentjes, een bijkletsdate met vriendinnen of sporten; normaal is dat spinnen met een vriendin, maar nu ga ik naar zwangerschapsyoga. Andere avonden zit ik voor de tv of met een boek op de bank.”

22.00
Naar bed.

Daniëlle: “Ik ben heel slecht met geld. Al denk ik dat we het prima zouden redden als we het op mijn manier doen, namelijk alles op een hoop gooien en op een gegeven moment kom je erachter dat er ergens een eindstreep is, haha. Maar Loeks manier is natuurlijk beter. Hij vindt het leuk om met ons financieel overzicht bezig te zijn en heeft er zelfs een heel systeem voor met zelfgeschreven Excelsheets.
Voor Loeks gevoel ben ik met duizend andere dingen bezig als hij mij iets uitlegt over de financiën. Dat klopt, maar ik luister wel. Ik vind het alleen niet leuk. Loek heeft me zelfs een keer overhoord over het Exceloverzicht. Het verbaasde hem hoeveel ik kon vertellen. We hebben vier rekeningen: een gezamenlijke spaar- en lopende rekening en ieder een privérekening. Zodra ons salaris binnenkomt, zijn er automatisch afschrijvingen naar zo’n zestien posten op de spaarrekening. Daarop staat voor echt alles een potje. Ook krijgen we maandelijks ieder tweehonderdvijftig euro zakgeld op onze privérekening, voor bijvoorbeeld etentjes en de kapper.

Terugboeken
Op de lopende rekening staat alleen geld voor boodschappen. Zodra we iets anders betalen dan boodschappen, boeken we dat terug van de spaarrekening naar de lopende rekening. Als ik bijvoorbeeld een cadeautje koop, moet ik dat terugboeken niet vergeten. Anders krijg ik de volgende dag standaard de vraag: ‘Heb je dat al overgeschreven van de spaarrekening?’ Ook al hoeft het van mij niet op deze manier, ik vind het prima. Het zorgt ervoor dat we altijd geld hebben.
Je zou denken dat Loek iets met financiën gestudeerd heeft. Maar nee, hij ontdekte zijn fascinatie voor boekhouden toen hij penningmeester werd bij de roeivereniging waar we elkaar ontmoetten, in onze studententijd. Roeien doen we niet meer. Loek heeft nu als hobby skiën en wielrennen, wat voor andere mensen best dure hobby’s zijn, denk ik. Een kostbare hobby van mij is kinder- en leesboeken kopen. Sinds vorig jaar heb ik een abonnement op de bieb, dat bespaart veel geld. Geen idee waarom ik dat niet eerder heb gedaan. Al koop ik nog steeds graag prentenboeken. Met een kind op komst heb ik een goed excuus.

Luxe
We hebben het financieel ruim, dus we hoeven niet echt op onze uitgaven te letten. Ik geef het geld liever uit aan ervaringen dan aan spullen, maar ik hoef niet te kiezen. We hebben de enorme luxe om te kunnen doen wat we willen en gaan met grote regelmaat uit eten of naar het theater, als het open is. We gaan weekendjes weg, elk jaar op wintersport en maken in de zomer om het jaar een grote reis. Vorig jaar gingen we naar IJsland. Die vakantie kostte zeker achtduizend euro.
Ook als het om schoonmaken of klussen gaat, hoeven we niet op het geld te letten. We houden er niet van, dus laten het doen. Voor de kinderkamer wilde ik een muurtje glad laten stuken, voor een muursticker of schildering. De aannemer adviseerde om meteen alle muren te stuken, de boel maar te isoleren, toch ook de elektra te vervangen en ga zo maar door. Uiteindelijk heeft de verbouwing van de babykamer maar liefst achttienduizend euro gekost. Dat is inclusief een muurschildering, waar het allemaal om begonnen is. Veel geld, maar door de jaren heen hebben we goed gespaard en we hebben het ervoor over.

Babyuitset
Vanwege de baby sparen we nu ook elfhonderd euro per maand. Al vroeg in de zwangerschap heeft Loek berekend hoeveel de kinderopvang en benodigdheden zoals luiers kosten en het feit dat hij een dag minder gaat werken. Zo kwam hij op dat bedrag. Veel babyuitzet is nieuw gekocht. Vooral omdat het praktisch was. We hebben namelijk bewust geen auto en dan is het best een geregel om overal meubels vandaan te halen via Marktplaats. Al hebben we wel Greenwheels en gebruiken we de ov-fiets veel. We wonen in een ruime bovenwoning in Utrecht met alles op fiets- of loopafstand. Met ons inkomen kunnen we groter wonen, met tuin, maar we kiezen ervoor om ruimer te léven.”

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.