• blad nr 1
  • 1-1-2022
  • auteur M. Lange 
  • Geld telt

 

Niet de voordelen van het onderwijs

Martine Benneker woont met haar vriend Jeroen en hun kinderen Kick en Juup in Borne. Ze is docent bewegen op een basisschool en buurtsportcoach. “De positie van veel gymdocenten is zorgelijk. Ze vallen vaak, net als ik, niet onder de onderwijs-cao.”

Huishoudboekje
Netto maandinkomsten:
Martine, in dienst bij een sportservice groep, 0,8 fte 2005
Jeroen, inside sales, 0,8 fte 2495
Kinderopvang toeslag 813
Kinderbijslag gaat direct naar de spaarrekening van de kinderen -
Totaal 5313

Vaste maandlasten:
Hypotheek 999
Gas, water en licht 165
Ziektekosten 240
Verzekeringen 167
Contributies judo, tennis, KVLO 180
Abonnement Spotify en T-mobile 80
Auto (inclusief benzine) 350
Kinderopvang vier dagen 1220
Rioolrecht 130
Schoonmaakster 70
Kapper 50
Boodschappen 400
Uitgaan 150
Kleding 100
Sparen 150
Totaal 4451

Laatste grote uitgave: een overkapping voor de tuin, 5000 euro

{klokjes}
Fitnessen op zolder

6.15
De wekker gaat. Iedereen uit bed, wassen en ontbijten. Martine gaat om 7.25 naar haar werk en Jeroen om 7.40 uur.

13.00
Tussen de gymlessen door eet Martine snel een banaan.

17.00
Martine komt thuis. Jeroen is er rond 16.30 uur. Ze koken en eten, dan kinderen naar bed brengen en voorlezen.

19.30
Tijd voor huishoudelijke klusjes, was doen of was opvouwen.

20.00
Martine gaat tennissen of Jeroen gaat tennissen. Als Martine thuis is, gaat ze naar de fitnessruimte op zolder waar ze anderhalf uur fanatiek sport. Van televisie kijken houdt ze niet. Na het sporten checkt ze haar e-mails voor school.

21.30
Nog even op de bank en dan rond 22.30 uur naar bed.

Martine: “Een schoolbestuur met kleine scholen vindt het vaak te spannend om een gymvakleerkracht aan te nemen. Sportservicebureautjes vangen dat op, gymdocenten van het sportservicebureau geven dan de gymlessen op de basisscholen. Ik werk voor een sportservicebureau en val daarmee onder de cao-sport, ik heb nog geluk met de schaal waarin ik zit, L10, schaal 9, maar ik heb niet de voordelen van het onderwijs, zoals een dertiende maand en de lange vakanties. En er is ook niemand die voor je opkomt als een sportservicebureau wegvalt omdat de gemeente besluit ermee te stoppen, dan kom je meteen in de werkloosheidswet. In Borne lijkt het er nu zelfs op dat sportdocenten straks onder de cao-zwembaden gaan vallen. Er heerst het gevoel ‘we krijgen nooit wat’. Ik ben eerstegraads vakleerkracht bewegen en werk al twaalf jaar als gymdocent op dezelfde basisschool. Voor alles buiten het salaris moet ik knokken: studie, NS-kaart, kinderopvang. Ik krijg het abonnement op de vakvereniging KVLO niet terug.
Ik wil helemaal niet zielig doen, hoor. Mijn werk vind ik heel leuk, maar intussen wil ik wel opkomen voor gelijke rechten. Om een beetje te besparen vangen in de zomer mijn ouders de kinderen op of gaat mijn oudste zoontje mee naar de sportactiviteit.”

Buffer
“We letten op wat we uitgeven. Vierhonderd euro aan boodschappen vinden we voldoende. We eten gezond en afhalen doen we eigenlijk nooit. Ik vond altijd dat we een te kleine buffer hadden, er zijn berekeningen van hoeveel je achter de hand zou moeten hebben als je een gezin bent met vier personen. Daar kwamen we vaak niet aan. Het geeft mij meer ademruimte als er meer spaargeld is. Vorig jaar is de moeder van Jeroen overleden en daar hebben we wel wat geld aan overgehouden. Nu is onze buffer ruim genoeg. Jeroen houdt zich niet zo bezig met wat er in- en uitgaat, dat is volgens mij man eigen. Hij geeft gemakkelijker geld uit.”

Sportfanaat
“Op zolder hebben we een sportschooltje, met een fiets, halters, fitnessmachine en een squatrek. Dat heeft niet per se met geld te maken, maar wel met dat ik wil blijven sporten. Sommige ouders sporten niet meer vanwege de kleine kinderen. Met een sportschool op zolder hoeven we niet elke keer een oppas te regelen. Ik ben een sportfanaat, ik ben drie avonden anderhalf uur op zolder. Eén avond in de week sport ik niet, dan neem ik rust, daar moet ik me echt aan proberen te houden. Twee avonden tennis ik en één avond loop ik hard.”

Niet vanzelfsprekend
“Sparen heb ik van mijn ouders meegekregen. Zij zijn kampioen sparen. Je kunt ook overdrijven, vind ik. Als zij op een terras zitten, bestellen ze altijd maar één drankje, terwijl ze echt wel geld hebben voor een tweede of een derde. Dat vinden ze dan niet nodig. Als Jeroen en ik dan een keer op een terras zitten, nemen we het er wel van. In 2015 hebben we een nieuwbouwwoning gekocht. Daar zat toen geen garage bij en die hebben nu erbij laten bouwen. We hebben ook een overkapping gekocht voor de tuin. We hebben het op het goede moment gedaan, toen de houtprijs nog niet te hoog was. Dit hebben we kunnen doen met het geld van Jeroens moeder. Ons geld gaat nu vooral naar het huis, maar we houden ook van verre reizen, dat hebben we met z’n tweeën en ook met onze oudste zoontje ook gedaan. Met z’n drieën hebben we gebackbackt door Europa. Ik wil nog graag terug naar Ethiopië. Daar heb ik een sportproject gedraaid en Ethiopische vrienden aan overgehouden. Dat wil ik mijn kinderen laten zien. Ook om te laten zien hoe rijk wij hier zijn en dat dat niet zomaar vanzelfsprekend is.”

Zwaar
“Stel ik zou duizend euro meer verdienen, dan zou ik sparen voor verre reizen, maar ik zou ook een studie gaan doen. Ik kan niet mijn hele leven gymdocent zijn, het is fysiek best zwaar werk, zeker als je alles steeds moet klaarzetten en opruimen. Ik hou ervan om te blijven leren.”

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.