- blad nr 4
- 23-2-2002
- auteur D. van 't Erve
- Redactioneel
'Een centrale cao voor het hele voortgezet onderwijs is echt uit de tijd'
Bij Omo, het grootste Brabantse schoolbestuur, is al naar de mening van de leden over een cao op maat gevraagd. Verrassend, noemt Knoop de bijeenkomst. "Leden hadden er echt goed over nagedacht en zelfs briefjes met wensen van collega's die verhinderd waren meegenomen." Zo kwam naar voren dat de werkdruk het best verlaagd kan worden door verhoging van de opslagfactor, in plaats van alleen vermindering van het aantal lesuren. Hierdoor krijgen docenten bijvoorbeeld meer tijd voor het nakijken of voorbereiding van een les. Volgens Knoop vragen vooral jongeren om een goede ouderschapsregeling en willen beginners niet meteen een volledig rooster. Ook dringen de leden aan op behoud van de bapo-regeling. Omo heeft al een regeling dat docenten bij een bepaald aantal lesuren in de bovenbouw recht hebben op schaal 12. "We gaan nu kijken of de schaal 11- en 12-functies uitgebreid kunnen worden, zodat de schaal 10 vermindert", aldus Knoop. Tot 28 februari hebben zowel Omo als de bonden de tijd om een inzet te bepalen, waarna de onderhandelingen echt van start gaan.
Een ander traject volgen de bonden met besturenorganisatie Vos/ABB, waarbij openbare en algemeen bijzondere scholen zijn aangesloten. De bedoeling is om een 'landelijk servicepakket' samen te stellen, waarin alle technische zaken als looptijd of naleving van de cao, worden vastgelegd. Daarna gaan de bonden met zes scholen die gebruikmaken van het pakket, onderhandelen over een cao. Knoop: "Deze scholen zijn eigenlijk de voorlopers. We verwachten dat er zes verschillende cao's zullen ontstaan, die als voorbeeld zullen dienen voor alle andere aangesloten scholen."
Veel sneller
Ook met de protestants-christelijke besturenorganisatie BPCO en de Verenigde bijzondere scholen (VBS) vindt overleg plaats. Maar Martin Knoop is weinig positief gestemd over een goede afloop. "Eigenlijk willen ze alleen en zo snel mogelijk afspraken maken over het pakket dat in december op tafel lag voor een centrale cao. Dat is voor ons een onbegaanbare weg. We willen eerst weten wat de leden hiervan vinden en daar hebben we tijd voor nodig. Het lijkt erop dat ze ons die tijd niet gunnen. Bovendien hebben we een omslag gemaakt: we gaan decentraal met scholen onderhandelen, dus ook voor de BPCO- en VBS-scholen willen we het liefst specifieke arbeidsvoorwaarden afspreken. Tijdens de bijeenkomsten (zie kader) moet blijken of ook bij de leden kwaliteit voorop zal staan, in plaats van snelheid."
Knoop merkt tijdens de bijeenkomsten dat ook de leden die omslag hebben gemaakt. "Het personeel heeft er echt zin in. Ik zie dat ze het leuk vinden om na te denken over wat eigenlijk belangrijk is. Er zijn soms mensen die zeggen dat ze niet zijn opgeleid om te onderhandelen, maar zij hebben dan nog niet goed door hoe het werkt. Personeel mag aangeven wat men graag wenst in een cao, de bond gaat vervolgens voor hen onderhandelen met hun bestuur. Mooier kun je het toch niet hebben? Die weg naar een cao op maat waren we al ingeslagen, het is alleen veel sneller gegaan. Een centrale cao voor het hele voortgezet onderwijs is echt uit de tijd."