• blad nr 9
  • 1-10-2021
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Kabinet maakt 500 miljoen vrij voor verkleinen loonkloof

Het demissionaire kabinet steekt 500 miljoen in het verminderen van de loonkloof tussen primair en voortgezet onderwijs, zo bleek vorige maand bij de Algemene Politieke Beschouwingen. “De problemen in het onderwijs zijn nog lang niet opgelost”, reageert AOb-bestuurder Thijs Roovers. “Maar het is een goede start.”

Jarenlang is er geknokt en gestaakt, het Zuiderpark en het Malieveld stonden vol met tienduizenden boze leraren en ondersteuners uit alle onderwijssectoren. Hun boodschap ‘Investeer in onderwijs’ is, op de valreep, opgepikt door het demissionaire kabinet.
De coalitiepartijen maakten gisteren bij de Algemene Politieke Beschouwingen bekend dat zij 500 miljoen euro uittrekken voor hogere salarissen in het primair onderwijs. “Dit is een onderwerp waar we de afgelopen jaren zóveel actie voor hebben gevoerd”, zegt Roovers. “Het is fantastisch dat er nu eindelijk geld is. Die 500 miljoen is nog niet voldoende om de kloof te dichten, maar we komen over de helft. De kop is er af.”

Hoge hoed
Dat het demissionaire kabinet gisteren extra geld uit de hoge hoed toverde, kwam volkomen onverwacht. Twee dagen eerder, direct na Prinsjesdag reageerde had de AOb zich nog boos gemaakt over het uitblijven van structurele investeringen in de nieuwe onderwijsbegroting. In de troonrede moest het onderwijs het doen met een verbaal schouderklopje. “Dank aan alle mensen in het onderwijs en de kinderopvang”, sprak koning Willem-Alexander.
“Het kabinet heeft vier jaar lang vastgehouden aan het mantra dat er geen extra geld was, punt uit”, zegt Roovers. “En nu is het er opeens wel. Het is duidelijk dat de maatschappelijke druk over de problemen in het onderwijs te groot is geworden. Het demissionaire kabinet kon er niet meer omheen.”
Dat laatste komt doordat leraren en ondersteuners steeds weer aandacht hebben gevraagd voor de problemen in het onderwijs. Roovers: “Van kleine manifestaties tot aan de enorme bijeenkomsten met veertig- tot vijftigduizend collega’s in het Zuiderpark en op het Malieveld. Als we hier één les uit kunnen trekken dan is dat: actievoeren helpt.”

Werkdruk
En natuurlijk zijn hiermee niet alle problemen in het onderwijs verholpen, realiseert Roovers zich. “De collega’s in het hele onderwijs, dus ook in andere sectoren, hebben recht op een beter salaris. De werkdruk moet nog steeds omlaag, de klassen moeten kleiner, er is nog steeds een enorm tekort aan leraren. En in veel onderwijssectoren draaien nog veel teveel mensen op tijdelijke banen zonder zekerheid.”

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.