• blad nr 9
  • 1-10-2021
  • auteur M. Lange 
  • Geld telt

 

Geen gedoe over geld dankzij aparte rekeningen

Harry van der Tweel (49) is docent aan het Albeda-college in Rotterdam. Zijn vriendin Mirjam (48) is geriater. “Voor een speciale gelegenheid nemen we een klein glaasje uit een fles Cognac van 600 euro.”
Huishoudboekje

Netto maandinkomsten Harry
Docent Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap €2600,00

Maandlasten
Maandbedrag naar de gezamenlijke rekening € 500,00
Stappen en uitgaan € 500,00
Telefoon € 10,00
Goede doelen € 12,00
AOb-contributie € 18,00
Totaal: €1040,00

Gezamelijke rekening
Bedrag gestort door Harry € 500,00
Bedrag gestort door Mirjam € 2300,00
Totaal: € 2800,00

Gezamenlijke uitgaven Harry en Mirjam
Hypotheek € 600,00
Boodschappen € 600,00
Krant € 28,00
Katten Duvel en Norit € 40,00
Ziggo € 85,00
Gas en Licht € 171,00
Verzekeringen € 60,00
Auto € 140,00
Totaal € 1724,00


Harry:“Dertien jaar geleden heb ik bewust de overstap gemaakt van de horeca naar het onderwijs. In een ver verleden heb ik Engels gestudeerd en dat kwam van pas. De grootste verandering was het opgeven van mijn nachtritme. Nu gaat de wekker om 6.50 uur.
Ik was als kleine jongen al ondernemend. Ik verdiende mijn zakgeld met auto’s wassen. Ik had een eigen wijkje en een bestand van twintig mensen en op zaterdagochtend ging ik met mijn emmer langs. Ik verdiende er zo’n honderd gulden mee en dat was meer dan andere kinderen met een krantenwijk. In de horeca heb ik twee jaar een eigen zaak gehad met een vriend en ben ik een jaar bedrijfsleider geweest. Nog steeds organiseer ik weleens een cocktailavondje, dat doe ik voor mijn plezier.”

DRANK
“Nog altijd heb ik een grote voorliefde voor cocktails en goede drank. In de zomervakantie rijden we door Frankrijk en Spanje om te kamperen, maar dan slaan we ook wijn in die thuis in de kelder gaat en later gedronken kan worden. Dat is ook een soort van spaarsysteem. Er is bij ons altijd goede wijn. Mijn verzameling met fruit-gins is intussen aardig uit de hand gelopen. De ene fruit-gin laat zich lekker combineren met komkommer, een andere met een stukje grapefruitschil. Ik heb bijna alle soorten en bijbehorende glazen. De ijsblokjes komen zo uit de vriezer, we hebben een Amerikaanse koelkast die ijsblokjes maakt. Blenders, shakers, ik heb het allemaal.
Mijn vriendin en ik houden van uiteten en uitgaan, toen dat in de coronatijd niet kon heb ik vaak in de weekenden restaurantje gespeeld. Ik kan aardig koken en gelukkig vind Mirjam dat ook. Dan maakte ik een driegangenmenu met bijpassende drank. De duurste fles drank is een cognac van Delamain, 55 jaar oud, uit één vat, kost zeshonderd euro. Het merk is in Nederland niet zo bekend, maar in Frankrijk wel. Als we daar af en toe een klein glaasje van nemen dan doen we dat met aandacht, de prijs per slok is ook niet weinig, dan doe je wel een half uur of drie kwartier met een glaasje en probeer je echt alle smaken en tonen te proeven.”

TROTS
“We hebben altijd voldoende geld op de rekening staan. Mirjam verdient meer dan ik, dat stoort mij geheel niet, ik ben juist trots op haar. We vullen de en/of-rekening evenredig naar inkomsten en intussen sparen we ook. Ik heb berekend dat we 300 euro moeten sparen om allebei over tien jaar te stoppen met werken, een huis te kopen in Spanje en dan tien jaar te overbruggen tot onze aow en pensioen. We zijn 27 jaar samen. We kennen elkaar dus goed. We vergeten niet nu ook te genieten van het leven, maar onze droom om naar Spanje te verhuizen is er een om nog meer kwaliteit uit het leven te halen.
Ik ken wel stellen die zich druk maken over waar de een of de ander zijn of haar geld aan uitgeeft. Omdat wij aparte rekeningen hebben, hebben wij dat gevaar niet. Mirjam geeft misschien meer geld uit aan kleding dan ik, en ik geef meer uit aan stappen. Maar we hebben er nooit woorden over. We gaan redelijk gelijk op in waar we ons geld wel aan willen besteden. In de meivakantie gaan we twee weken duiken op Bonaire. Dat is ook niet goedkoop. En onze poezen, met de poezen erbij zijn we met z’n vieren. Ik kom net terug van de dierenarts voor een check-up en vaccinaties. Dat kost ook weer wat. Gelukkig is alles goed met ze.”

{streamer}
‘Wijn inslaan voor onze kelder is ook een soort van spaarsysteem’

Ritme
6.50
De wekker gaat en Harry gaat meteen de espressomachine aanzetten. Dan doucht hij.

7.00
Mirjam doucht en Harry drinkt alvast een kop koffie.

7.30
Met goed weer gaat hij op de elektrische fiets naar school. Afstand: 12 kilometer.

16.00
Op wisselende tijden is hij thuis en doet de boodschappen. “Ik kies lokale winkels, zoals de slager, de viswinkel, de groenteboer. Ik kies voor kwaliteit in plaats van voorverpakt eten.”

17.00
Nakijken of voorbereiden voor de volgende dag. Terugkijken van nieuwsprogramma’s.

19.30
Mirjam maakt langere werkdagen. Harry kookt en tussen 19.30 en 20.00 staat het eten op tafel. Als Mirjam laat is, warmt hij het eten voor haar op.

20.30
Series kijken. Op donderdag voetbalt hij. In de weekenden uiteten of stappen.

23.00
Naar bed. Althans door de week. “In het weekend of in de vakantie ga ik vanzelf naar mijn natuurlijke ritme en dat is eerder om 2 uur naar bed en om 10 uur opstaan. Op maandag ben ik vrij, dus zondag na het voetbal mag het ook uit de hand lopen.”

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.