• blad nr 9
  • 1-10-2021
  • auteur J. Bos 
  • Column

 

Snuffelen

Het is de eerste dag van het nieuwe schooljaar. En voor de eerste keer in maanden loop ik richting mijn schoolgebouw. Dat is even schakelen. De Utrechtse Uithof gonst van de uitgelaten studenten die tegen elkaar aan klitten. De zon schijnt en in het gras zitten de echte diehards voor de lunch al aan het bier. Groepjes eerstejaars dwalen als jonge gansjes achter hun intro-papa of mama aan en kijken hun ogen uit. Net als ik. Wanneer was de laatste keer dat ik zoveel mensen bij elkaar zag? Het lijkt wel een festival. En er is nogal wat in te halen.
Even later sta ik in een warm en volgepakt lokaal en probeer me te herinneren hoe dat ook al weer ging, lesgeven. Het was een lange zomer. De studenten zijn stil en kijken me verwachtingsvol aan. Ik begin te vertellen, vraag hier en daar wat en houd het vooral luchtig. Maar iets in de dynamiek doet me struikelen. En opnieuw. Hier klopt iets niet. Ik besluit het te benoemen. Waarom is het zo stil? Is het te vol, te warm, ben ik saai?
Een paar hoofden schudden. Schouders worden opgehaald. En dan valt opeens het kwartje. Het is niet alleen mijn eerste les van het jaar, het is ook hun eerste. Sterker, doordat vorig jaar zich vooral thuis achter de computer afspeelde, brachten deze tweedejaars amper tijd door in een klaslokaal. Ze hebben geen flauw idee wie er naast ze zit. Het zijn dan wel studenten, maar geen klasgenoten.
We zijn nog geen vijf minuten bezig als ik zeg dat ik weg ga. De groep kijkt me verbouwereerd na wanneer ik de deur uitloop. En als ik om de hoek even stil sta, hoor ik het gebeuren: het verbaasde gefluister wordt geroezemoes, het geroezemoes geklets en als snel klinkt de eerste lach. Goed gegokt. Eerst maar eens snuffelen aan elkaar. Ik loop weg en drink op mijn gemak een kop koffie.
Wanneer ik het lokaal een tijdje later weer binnenloop, is het net of ik niet besta. Iedereen praat door elkaar heen. Er wordt gelachen, gegeten en rondgelopen. Chaos? Nee hoor, dit is geen chaos. Dit is een klas. En daar kan ik wat mee.

{streamer}
Ze hebben geen flauw idee wie er naast ze zit

Joost Bos is hbo-docent aan de school voor journalistiek

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.