• blad nr 8
  • 1-9-2021
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

OCW huurt adviesbureaus in voor NPO

Niet alleen scholen, maar ook het ministerie van Onderwijs zelf huurt particuliere adviesbureaus in voor het Nationaal Programma Onderwijs. Het departement blijkt de half mei gelanceerde NPO-helpdesk voor besturen, schoolleiders en leraren te hebben uitbesteed aan een vereniging van adviesbureaus, betaald uit de npo-kas, zo ontdekte het Onderwijsblad.
Bang dat de NPO-gelden grotendeels in de zakken zou verdwijnen van onderwijsadviseurs, nam de Tweede Kamer eind februari een motie van SP en GroenLinks aan. Die roept demissionair onderwijsminister Arie Slob op om bij de uitwerking van het plan ‘extra waarborgen in te bouwen om te voorkomen dat onderwijsgeld weglekt naar particuliere bureaus’.
Maar het ministerie zocht zelf zijn toevlucht tot externe bureaus. Het departement heeft de vereniging Onderwijsontwikkeling Nederland ingehuurd om een eerstelijns NPO-helpdesk op te zetten met daarnaast een ‘expertpool’ van adviseurs die ook tweedelijns advies en begeleiding kunnen geven aan scholen bij het maken van de plannen. “Deze expertise was en is binnen de eigen OCW-organisatie in onvoldoende mate beschikbaar en zeker niet met de spoed die hiervoor nodig was, vandaar deze route”, legt OCW-woordvoerder uit.
AOb-bestuurder Jelmer Evers is onaangenaam verrast. “De privatisering van het onderwijs via particuliere bureaus neemt via allerlei wegen toe, dit is daar weer een voorbeeld van.”

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.