• blad nr 8
  • 1-9-2021
  • auteur R. Voorwinden 
  • Aan de telefoon

 

Psychisch kwetsbaar

Aan de telefoon: Thaisja Suart (28). Zij is als ervaringsdeskundige betrokken bij het prijswinnende project Koplopers, dat de participatie van psychisch kwetsbare studenten bevordert.

Jij kreeg tijdens je studie social work een burn-out. Een docent heeft jou destijds gered?
“Ja, twee docenten eigenlijk. De eerste sprak me aan tijdens een werkgroep. Ze vroeg: waarom zit je alleen? Met die simpele vraag is eigenlijk alles begonnen. Later wilde ze weten of ik in staat was om een paar opdrachten af te maken. Ik dacht: mens, ik weet niet eens of overleven me lukt.”

Wist je dat je depressief was?
“Nee. Ik kom van de Antillen, daar zijn psychische klachten vaak nog een groot taboe. Het wordt in verband gebracht met bezeten zijn. Iets lelijks, waar je je voor zou moeten schamen.”

En dan toch Koploper worden?
“Ja, ik heb iets met taboes doorbreken. Ik ben een limited edition, haha. Maar mijn kwetsbaarheden bepalen me niet. Ik kan veel meer dan ik of m’n omgeving voor mogelijk heeft gehouden.”

Wat kan onderwijspersoneel doen voor psychisch kwetsbare studenten?
“Wees je bewust van je woorden. En houd negatieve verwachtingen voor jezelf. Helpen is vaak moeilijk, maar hoop geven kan wel. Dat deed mijn mentor ook, en doet ze soms nog steeds. Ik heb haar initialen op m’n arm laten tatoeëren.”

Meer weten? Ga naar hr.nl/koplopers

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.