• blad nr 8
  • 1-9-2021
  • auteur R. Wisman 
  • Flashback

 

‘Zuster Hedwig zag mij’

Zuster Hedwig van de katholieke meisjesschool ’t Mossenest gaf financieel journalist en publicist Erica Verdegaal (60) precies op de juiste plaats en tijd de erkenning die ze nodig had met een hoofdrol in de musical.In Hillegom waar ik opgroeide met vier zussen en twee broers, waren drie scholen in de buurt: een katholieke meisjesschool, een katholieke jongensschool en een School met den Bijbel.
Met een katholieke achtergrond lag de eerste school voor de hand. Dat er alleen meisjes rondliepen drukte meer een stempel dan de signatuur waar je afgezien van de voorbereiding op de katholieke sacramenten weinig van merkte. In die tijd hadden de zusters hun habijt verwisseld voor een jurk of rok. Ik herinner me niet veel van de juffen en meesters, behalve de strenge blik van zuster Maria tijdens het handwerken. Dat deed ik overigens precies en geconcentreerd; aan mij had ze geen kind.
Ik was een rustig meisje, deed mijn best en was braaf. Dat resulteerde in een toprapport met achten en negens en ‘goed’ voor vrijwel alle vaardigheden: zelfstandigheid, beleefdheid, contact met docent en medeleerlingen. Ik was onopvallend, hield me gedeisd. Vanaf de vierde klas trok ik mij terug dankzij de komst van Annemarie Wingelaar, een schipperskind in hippe kleren dat meteen populair was, maar het op mij voorzien had. Ze pestte en spuugde mij. Toen ze na een half jaar goddank weer van school verdween, had dat sporen nagelaten.
Zuster Hedwig in de zesde klas droeg eraan bij dat mijn zelfvertrouwen weer groeide. Ik vond haar heel lief. Seksuele voorlichting gaf ze bijvoorbeeld op zo’n manier dat ze de liefde centraal stelde. Ik denk dat ze ook op mij gesteld was. Ik hield van zingen en oefende iedere avond in bed, omdat ik mijn zinnen op de hoofdrol van de musical had gezet: Het koffertje van meneer Van Dalen. Toen de rollen in de klas werden verdeeld, vonden alle kinderen dat het populairste meisje van de klas de hoofdrol mocht. Nog voor de teleurstelling zich van mij meester kon maken, zei zuster Hedwig: ‘Maar vinden jullie dan niet dat Erica veel mooier kan zingen?’
En toen kreeg ik de rol gewoon, omdat ik het beste was! De erkenning was fijn, maar ik vond het ook rechtvaardig. Ik was echt de beste! Hoewel ik stil was, vond ik het niet eng om in de belangstelling te staan. Ik heb nog veel foto’s van mezelf tijdens de musical als meneer Van Dalen -een klein dun meisje met een opplakbaard. Zuster Hedwig was mijn allerliefste onderwijzeres. Kinderen die niet de aandacht trekken op school worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Juffen en meesters die oog voor ze hebben, kunnen een groot verschil maken.”

Zuster Hedwig de Rigt is vermoedelijk in 2000 overleden. Rob Hanou was hoofd van ’t Mossenest van 1969 tot 1973 en nam haar destijds aan: “Hoewel zuster Hedwig ouder was, stond ze open voor onderwijsvernieuwing. Muziek was haar specialiteit en ze initieerde deelname aan een schoolkoorcompetitie van de KRO. Dat ze een positieve invloed had op leerlingen verbaast me niet.”

Dit bericht delen:

© 2022 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.