• blad nr 11
  • 3-6-2000
  • auteur D. van 't Erve 
  • Redactioneel

 

Kindonvriendelijk

De wandschildering lijkt nergens naar, het is in een woord afschuwelijk.2 Directeur Arnold Kilian van de openbare basisschool de Nachtegaal in Spijkenisse kan er maar niet over uit. De school, opgericht in 1958, mocht een bepaald percentage van de bouw aan kunst besteden. De gemeente heeft toen gekozen voor deze wandschildering van ruim negen bij drie meter. Het stelt de oprichting en de groei van Spijkenisse voor, dat in die tijd rond de 4000 inwoners telde. Kilian: 3Dat grijze is het centrum, daaromheen staat de stad nog in de steigers en verderop moet het industrieterrein voorstellen. Van het begin af aan vond iedereen het lelijk, behalve de gemeente.2 En dat is een probleem. Toen de school veertig jaar bestond, wilden het personeel en de kinderen de muur graag overschilderen. De gemeente verbood het. 3Overschilderen vonden ze een soort van vandalisme. Ik ben het daar niet mee eens. In een school verwacht ik een kunstwerk waar kinderen iets in herkennen. Het vergrote schaakspel slaat bijvoorbeeld wel aan. Deze wandschildering is kindonvriendelijk. Pas als ik uitleg wat het voorstelt, begrijpen de kinderen het een beetje. Daarbij is de schildering ernstig gedateerd. De stad is nu vijftien keer zo groot.2
De directeur laat het er niet bij zitten en onderzoekt wanneer het mogelijk is om de wandschildering te verwijderen. 3Het is ingewikkeld, want het beeldrecht van de kunstenaar blijft bijvoorbeeld vijftig jaar bestaan. Pas daarna kunnen we echt actie ondernemen.2 Tot die tijd zorgt een gordijn, dat bij gelegenheid voor de schildering kan worden dichtgetrokken, voor uitkomst.

Bent u ook erg te spreken over de kunst op school of ergert u zich er juist aan? Laat het de redactie weten. Telefonisch (030)2989220 of een briefje naar Het Onderwijsblad, Postbus 2875, 3500 GW Utrecht,e-mail onderwijsblad@aob.nl.

Dit bericht delen:

© 2020 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.