• blad nr 7
  • 1-7-2021
  • auteur R. Hassink 
  • Geld telt

 

‘Het leven hier is best prijzig’

Kirsten Radder werkt graag in het buitenland, al verdient ze er als leerkracht minder dan in Nederland. “Een hoog inkomen is nu niet belangrijk. Voordat ik ga settelen, wil ik eerst de wereld rond.”


Huishoudboekje

NETTO MAANDINKOMSTEN
Leerkracht groep 1/2 Pipita Basisschool Curaçao € 1500
Bijles geven € 55
TOTAAL € 1555

MAANDLASTEN
Huur appartement (inclusief water en wifi) € 368
Stroom € 5
Verzekeringen € 110
Benzine € 40
Abonnementen € 13
Boodschappen € 90
Uitgaan (uit eten en happy hours) € 340
TOTAAL € 966

Laatste grote uitgave: Chevrolet Spark € 1200

KIRSTEN: “De laatste jaren zoek ik steeds tijdelijke banen in het buitenland. Zo werkte ik twee jaar geleden in Suriname, vorig jaar op Sint Maarten en sinds januari op Curaçao. Voor eilandbegrippen verdien ik hier best aardig, maar in Nederland zou ik meer verdienen. Een hoog inkomen is nu niet belangrijk. Voordat ik ga settelen in Nederland wil ik eerst de wereld rond. Hoe langer ik uit Nederland weg ben hoe avontuurlijker ik word. In de zomer kom ik wel altijd weer terug in Nederland, nadat ik animatiewerk heb gedaan op een camping in Italië. Dat doe ik al vijf jaar. Voor vacatures kijk ik vooral naar de NOB, een stichting voor Nederlands onderwijs wereldwijd. Totdat ik iets gevonden heb, doe ik invalwerk op basisscholen in de buurt van Rotterdam.

Paardenstallen
Naast mijn baan als leerkracht van groep 1/2 bij Pipita Basisschool geef ik bijlessen en doe ik vrijwilligerswerk bij verschillende paardenstallen. Met paardrijles geven zou ik ook graag geld verdienen maar dat lukt niet omdat er veel minder toeristen op het eiland zijn.
Het leven hier op Curaçao is best prijzig. Vooral de producten die geïmporteerd moeten worden, zijn nauwelijks te betalen. Zo zag ik van de week dat je voor een kilo witlof 10 euro betaalt. En een fles wijn krijg je hier niet voor minder dan 6 euro. Er is ook een Albert Heijn op het eiland maar die is verschrikkelijk duur, dus daar ga ik vrijwel nooit boodschappen doen.
Ja, ik geef flink wat uit aan etentjes buiten de deur en de happy hours die hier dagelijks om vijf uur beginnen, als er tenminste geen lockdown is zoals we die hadden in maart en april. Ik ben echt een gezelschapsmens, eigenlijk ben ik het liefst elke dag op pad met mijn vrienden.
Van huis uit heb ik geleerd te sparen. Misschien kun je zelfs zeggen dat ik een krent was toen ik bij mijn ouders woonde. Ik nam liever boterhammen van huis mee dan dat ik iets lekkers haalde bij de supermarkt. Dat had wel het grote voordeel dat ik veel geld had toen ik besloot het avontuur in het buitenland aan te gaan. Ik had zelfs zo veel gespaard dat ik niet eens zou hoeven werken hier. Eigenlijk had ik gewoon mijn spaarrekening kunnen plunderen en nietsdoen, maar dat past niet bij mij; ik moet altijd bezig zijn.

Code geel
Grote uitgaven doe ik niet onbezonnen. Met het boeken van een vliegticket naar Sint Maarten om mijn vrienden daar met Kerst te bezoeken ben ik bijvoorbeeld lang bezig geweest. Ik hoop dan steeds dat de prijs lager wordt, maar dat gebeurde helaas niet, omdat Sint Maarten vanwege code geel destijds heel erg in trek was als reisbestemming. Dus moest ik 700 euro afrekenen. Veel geld maar het was het waard om mijn vrienden weer te zien.
Toen ik hier aankwam op Curaçao, heb ik meteen een auto gekocht die door mijn vrienden gekscherend Shrek wordt genoemd. Ja, hij is lelijk. Niet alleen de kleur is afschuwelijk maar ook de lak. Auto’s zijn niet gemaakt voor het eilandleven. De hitte en het zoute water zijn funest voor de lak. Verder is de kans dat je hier een aanrijding krijgt heel groot. Vrijwel elke auto heeft wel wat schade. Ook die van mij heeft een paar deuken, alhoewel ikzelf nog geen schade heb gereden. Zonder auto kom je hier trouwens niet ver, want niemand fietst en openbaar vervoer is er nauwelijks. Bovendien geeft Shrek me veel vrijheid. Zo rijd ik regelmatig met een vriendin en haar honden naar het strand. Heerlijk om dan even te zwemmen en te spelen met de honden.”
{streamer}
‘Grote uitgaven doe ik niet onbezonnen’

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.