• blad nr 11
  • 3-6-2000
  • auteur R. Sikkes 
  • Redactioneel

 

Tweede basisschool voor vermogende ouders

Op verzoek van ouders¹ begint Ad Blankestijn in 2001 in de regio Utrecht een particuliere basisschool. De school zal vermoedelijk in Bilthoven komen, de klassen zullen maximaal twaalf leerlingen tellen en de kosten bedragen tussen de 15.000 en 25.000 gulden.

Hij wil eerst klein beginnen, met één klas, zegt Blankestijn in het Utrechts Nieuwsblad. ŒOuders zijn akkoord dat ik hun kinderen als testmateriaal gebruik.¹
Het plan is het tweede initiatief voor een particuliere school voor vermogende ouders. Eerder al kondigde Daan Stekelenburg van de particuliere school voor voortgezet onderwijs Stebo aan dat hij in het basisonderwijs wil beginnen. Hij heeft plannen om in Rockanje komend jaar van start te gaan.
Blankestijn is bekend geworden door zijn particuliere opleiding voor mavo, havo en vwo in Utrecht. In 1993 trok hij zich terug na een faillissement, ontstaan na een vermoedelijke fraude met de salarissen en ww-uitkeringen. Omdat het fraudeonderzoek te lang had geduurd is Blankestijn later schadeloos gesteld en keerde hij als docent en adviseur terug bij de instelling, die een doorstart maakte onder de naam Nieuw Blankestijn.
Ik heb iets tegen de opvoedingsmethoden in Nederland¹, geeft Blankestijn in het Utrechts Nieuwsblad als een van de redenen voor de oprichting van een basisschool. ŒIk zoek degelijkheid en fatsoen en dat mis ik in het Nederlandse basisonderwijs.¹ Volgens Blankestijn moet de particuliere basisschool behalve kleine klassen ook een intellectueel uitdagend klimaat kennen. Docenten moeten aan hoge eisen voldoen. ŒZe moeten een ruimere algemene ontwikkeling hebben dan ze op de lerarenopleiding meekrijgen. Zo iemand moet belezen zijn, inventief en flexibel. In een goed gesprek ontdek ik wel of zo iemand past in het geheel.¹

Dit bericht delen:

© 2020 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.