• blad nr 7
  • 1-7-2021
  • auteur J. Poortvliet 
  • In beeld

 

Droog oefenen

Evidence informed werken is volgens oud-docent en klassenmanagement-specialist René Kneyber in Groot-Brittannië al een stuk normaler. Daar vertaalden Tom Sherrington en Oliver Caviglioli veel wetenschappelijke inzichten naar visuele stappenplannen, onder de noemer WalkThrus. Kneyber werkte aan de Nederlandse versie: “Veel makkelijker dan dit krijg je onderwijswetenschap niet voorgeschoteld.” Het boek en de website zijn geschikt voor leraren in alle onderwijssectoren. En de insteek is praktisch. Aan de hand van problemen bij jouw leerlingen of studenten kies je waarmee je aan de slag wilt. Je leerlingen zijn bijvoorbeeld snel afgeleid. Ze ervaren de les als weinig zinnig. Of ze lopen vast bij zelfstandig oefenen. Dit zijn nog maar 3 van de 38 voorbeeldsituaties waar ‘doorloopjes’ voor zijn gemaakt. Alleen die term: doorloopjes? Kneyber: “Ja, je kunt het ook stappenplannen noemen. Maar dat bekt niet zo lekker op de voorkant van een boek.” In Nederland kennen we de doorloop vooral uit de theaterwereld, vertelt Kneyber. “Waar je eerst ‘droog’ oefent: de boel door loopt voordat je op gaat voor publiek. In feite is dat ook de methode van de doorloopjes. Onderwijs verbeteren door te oefenen wat bewezen goed werkt.”

Doorloopjes, een visuele ontwerpgids voor leraren, Uitgeverij Phronese, € 25,95. Als je je registreert op Doorloopjes.nl kun je ze bijna allemaal gratis doen.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.