• blad nr 7
  • 1-7-2021
  • auteur . Overige 
  • Aan de telefoon

 

Discussietrucs ontmaskeren

Aan de telefoon: Paula Steenwinkel. Zij is docent/trainer en methode-ontwikkelaar en schreef het boekje Drogredenen herkennen en weerleggen.
Leraren prijzen uw werk aan. Wat denkt u daarvan?
“Helemaal yes! Het is precies wat ik hoopte. Drie jaar geleden begon ik met schrijven en zei ik al tegen Jean-Marc van Tol van Fokke&Sukke: ‘ik hoop dat dit boekje in het onderwijs terecht komt’. Ik mocht de cartoons gebruiken om drogredenen te illustreren.

Hoezo?
“Omdat drogredenen schadelijk zijn voor een open en eerlijke discussie. Bewust of onbewust probeert iedereen trucs te gebruiken om zijn gelijk te halen. Zeker op sociale media. Het is belangrijk dat je deze trucs herkent en een weerwoord hebt.
Want ze kunnen heel overtuigend zijn.

Alleen die namen: ignoratio elenchi en ad antiquitatem…
“Voor mensen die willen bluffen is dat leuk. Anderen vinden het snobistisch. Mij maakt het niet uit. Je kunt in plaats van ad antiquitatem ook gewoon zeggen: de oudheidsdrogreden. Het betekent dat je iets verdedigt, alleen omdat het al lang bestaat.”

Durven mensen nog wel met u in discussie?
“Haha, ja hoor. Gelukkig wel. En ik doe het zelf ook hè. Bovenaan mijn Twitter-account staat niet voor niets: ‘Verzamel drogredenen, discussietrucs & denkfouten; ben er helaas ook niet vrij van’.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.