• blad nr 7
  • 1-7-2021
  • auteur M. Lange 
  • Flashback

 

‘Ze heeft oog voor mij’

De favoriete docent van Ajax-speelster Soraya Verhoeve (23) is Laura Schneider, docent psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). “Bij haar moet je echt je best doen.”

“Op de middelbare school heb ik nooit lang een vaste docent gehad. De laatste drie jaar zat ik op het Calandlyceum in Amsterdam voor topsport. Ik trainde elke ochtend om half 8, had dan les van 10:00 tot 14:00 uur en ging daarna weer trainen. Daarvoor zat ik op het St-Nicolaaslyceum, een witte, maar wel heel diverse school in een rijke buurt. Qua populatie was het Caland totaal anders. Maar dat vond ik juist leuk.
Mijn moeder komt uit Aruba en mijn vader uit Brabant. Mijn moeder studeerde geneeskunde en is dokter, mijn vader is sterrenkundige. Na 6 vwo wilde ik psychologie gaan studeren, maar ik wilde ook zo hoog mogelijk voetballen. Ik doe nu beide. Ajax komt op één, mijn studie volgt op twee. Het gaat allebei goed. Ik moet nu nog twee vakken afronden en ik ben mijn scriptie aan het schrijven. Ik ben trouwens blij met Zoom-lessen. Het kost minder tijd, waardoor ik meer tijd overhoud om te rusten na een training. Mijn tentamens maak ik in de bestuurskamer van Ajax.
Mijn favoriete docent is practicumgroep-docent Laura Schneider van de Uva. Ik heb al vier vakken bij haar gevolgd, de laatste was Motivation, in het Engels. Bij haar moet je echt je best doen. Zij heeft haar lessen super goed op orde, ze is heel enthousiast en heeft veel affiniteit met de stof. Ik wil bij haar zo goed mogelijk voorbereid zijn en up-to-date met kennis. Met de Zoom-lessen bereikt ze ook diepgang. We moeten bijvoorbeeld wetenschappelijke artikelen lezen en bekritiseren. Dat is heel spannend.
Ze heeft oog voor mij als topsporter, maar ze geeft me geen extra privileges omdat ik topsporter ben. Gelukkig. Dat vind ik fair. Haar houding is professioneel en komt overeen met mijn professionele houding ten aanzien van topsport. Zij vraagt ook aan haar studenten wat wij van haar lessen vinden en van haar als docent, met de bedoeling het vak beter te maken. Dat vind ik sterk.
Het klinkt misschien stom, maar ik vind tentamens maken leuk. Op dat moment kun je je kennis laten zien. Net als met een voetbalwedstrijd waarvoor je goed bent voorbereid. Ik ben perfectionistisch. Tijdens wedstrijden kan ik af en toe last hebben van druk. Dan ben ik tien minuten de kluts kwijt, maar dan ga ik het gesprek aan met mezelf en kan ik in de tweede helft de knop omzetten. Ik houd niet van fouten maken.
Mijn scriptie gaat over empathie. Ik heb van huis uit meegekregen om het geluk dat je toevalt in het leven te delen met anderen. Mijn ouders leerden me dat niet iedereen in dezelfde goede omstandigheden opgroeit. In het team bedank ik bijvoorbeeld de reservespelers voor hun aanmoedigingen vanaf de zijlijn. Ik denk in zo’n geval aan het belang van het team. Ik vind het leuk om me maatschappelijk in te zetten.”

Laura Schneider (33), docent psychologie aan de UvA: “Met kritische vragen wil ik de nieuwsgierigheid van studenten aanwakkeren. Soraya heeft organisatietalent getoond bij het plannen van haar studie naast haar topsportcarrière. Ik ben blij dat ik daar een beetje bij heb kunnen helpen. Zelf heb ik een studie archeologie gevolgd. Mijn begeleider inspireerde mij om altijd naar het individuele te kijken, om te zien waar iemand heen wil. Dat heb ik geprobeerd aan mijn studenten door te geven.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.