- blad nr 6
- 1-6-2021
- auteur . Overige
- Redactioneel
Temperaturen, ontsmetten en schoonmaken
Curaçao greep in 2020 direct in toen corona zich aandiende. Het eiland ging op slot waardoor de schade beperkt bleef. Toch moesten dit voorjaar de scholen opnieuw dicht. Ze zijn weer open, maar de gevolgen zijn groot.
Als eind april de scholen weer opengaan, is het nog steeds opvallend stil in de straten van Willemstad. Vanwege de strenge lockdown mogen Curaçaoënaars maar twee keer per week de weg op voor boodschappen. De dagen worden bepaald door de eerste letter van de autonummerplaat. Fietsen doet bijna niemand. Gelukkig mogen scholieren wel met de auto naar school worden gebracht en is docent een vitaal beroep.
Het was vorig jaar flink schrikken voor Pamela Lapeña Rojer, de kersverse rector van havo/vwo-school Kolegio Alejandro Paula (KAP). De voorexamenklassen waren amper terug van een studiekeuze-oriëntatiereis naar Nederland toen het hele eiland op slot ging. Op de twee autodagen na, mocht niemand de deur uit. Zelfs het strand was taboe. Lapeña Rojer: “De meesten van ons hadden nog nooit van Zoom gehoord. Een collega legde uit hoe dit werkte en vanuit Nederland volgden we gratis online zoomlessen.”
Het bleek vooral lastig om de thuiszittende leerlingen te bereiken. Omdat KAP nog geen leerlingvolgsysteem had en niet alle leerlingen internet of een laptop hebben, ging de communicatie vaak via de persoonlijke mail en Whatsapp van de docenten. “Maar het scherm van een telefoontje is eigenlijk te klein om schoolzaken goed uit te voeren. Sommige leerlingen maakten een foto van de gemaakte opdrachten en stuurden die via Whatsapp op.”
Lapeña Rojer noemt de intensieve samenwerking tussen de rectoren van de vier grootste havo/vwo-scholen als positief effect. “We voelden ons ontzettend verantwoordelijk voor leerlingen, collega’s en ouders. Samen probeerden we een weg te vinden in het labyrint van onzekerheden en onduidelijkheden. Normaliter zijn we concurrerende scholen, maar op dat moment viel dat geheel weg en waren we een hecht clubje.”
Britse variant
Na ruim twee maanden gingen vorig jaar de scholen weer open. De winkels en restaurants volgden en vanaf de zomer kwamen er weer toeristen. Voor hen oogde het leven op Curaçao alsof er geen pandemie was.
Totdat de zeer besmettelijke Britse variant in februari Curaçao bereikte. De verkiezingen van 19 maart met traditioneel veel feesten waren de druppel. Een tweede lockdown volgde en alleen eindexamenleerlingen en groepen 8 mochten naar school. Het aantal besmettingen steeg daarna zienderogen. Van 22 covid-doden ging het eiland (155 duizend inwoners) in twee maanden tijd naar ruim 115 dodelijke slachtoffers.
KAP was deze keer beter voorbereid. Docenten hebben inmiddels werkmail en een whatsappgroep zorgt voor efficiëntere communicatie tussen personeel, leerlingen en ouders van de onderbouw. Ter voorbereiding op een tweede schoolsluiting hadden docenten een ochtend besteed aan Google Classroom en Zoom Advance. Verder is de studieruimte beschikbaar gemaakt voor leerlingen zonder wifi of laptop.
Armoede
Door de pandemie is de armoede op Curaçao verder toegenomen. De KAP-leerlingenraad organiseerde daarom in februari, de Maand van de liefde, een Proyecto di Amor. Het doel was medeleerlingen een hart onder de riem te steken van wie de ouders werkloos werden of in zwaar weer terecht zijn gekomen. Leerlingen haalden per klas geld op waarmee personal care bags met hygiënische producten werden gevuld, maar ook met wat lekkers. De tassen zijn bedacht als variant op de levensmiddelenpakketten van de Voedselbank.
Op basisschool Santa Famia merken ze eveneens dat de armoede groter is geworden. De school staat in een buurt met toch al veel arme eenoudergezinnen. Moeders raakten door corona hun los-vaste baantje kwijt en konden niet terugvallen op steun.
De kerk en andere instanties zorgden voor voedselpakketten van de Voedselbank, maar dat was niet genoeg. De broodjes die een kerkelijke instantie dagelijks op school bezorgt, vinden dus gretig aftrek. Daarnaast krijgen 25 leerlingen via een stichting elke dag een ontbijtje en een middagmaal op school, plus brood en fruit om mee naar huis te nemen.
Lesstof kopiëren
Vanaf het einde van de eerste lockdown worden leerlingen iedere ochtend voor binnenkomst op school getemperatuurd. Wie koorts heeft, moet naar huis. Daarna worden de handen ontsmet, terwijl corveeploegjes de tafels en stoelen in de leslokalen schoonmaken. De pastoor van de naastgelegen Santa Famiakerk deed een duit in het zakje en doneerde honderd doorschijnende gezichtsmaskers aan de school.
Doordat in deze wijk weinig mogelijkheden zijn voor online lessen, kregen alleen de leerlingen met internet en laptop online les. Voor de overige leerlingen kopieerden de leerkrachten de lesstof.
Ouders haalden op afspraak het gekopieerde lesmateriaal bij de school op, waarna ze, alweer op afspraak, het huiswerk konden inleveren.
De schoolsluiting duurde dit jaar al met al een maand, inclusief de paasvakantie. De besmettingen namen in mei gestaag af, waardoor meer versoepelingen mogelijk zijn. Dat komt ook door het grote percentage eilandbewoners dat inmiddels is gevaccineerd.
Deze publicatie is mede tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten