- blad nr 6
- 1-6-2021
- auteur . Overige
- Deze maand
Inzet voor nieuwe cao-mbo bekend
AOb-leden gaven in een peiling aan dat ze werkdruk en loon de belangrijkste onderwerpen vinden. Daarna volgen duurzame inzetbaarheid en carrièreperspectieven. Over al deze thema’s willen de AOb-onderhandelaars afspraken maken met de MBO-raad, de werkgevers. De onderhandelingen zijn vorige maand gestart.
De bonden zetten -net als de gehele FNV- in op een loonsverhoging van 5 procent voor alle mbo-medewerkers. Wel is Tamar van Gelder, die namens de AOb voor het mbo onderhandelt, realistisch: “Daarvoor moet er wel wat in Den Haag gebeuren, want die 5 procent zit niet in het budget op dit moment.”
De onderhandelaars hopen over werkdruk ook afspraken te maken, zoals over de werkdrukplannen voor de instellingen. Van Gelder: “Wij vinden dat het recht op onbereikbaarheid moet worden vastgelegd.” Er moeten afspraken komen over de bereikbaarheid van werknemers tijdens hun vrije tijd.
Thuiswerken
In de inzet zijn de effecten van corona terug te zien. Zo pleit de AOb voor een thuiswerkvergoeding van 3 euro per dag en moet er in de cao komen te staan dat docenten maar één lesvorm hanteren en een klas niet tegelijkertijd fysiek en digitaal lesgeven. Er moet bovendien voldoende tijd en ruimte zijn om te switchen tussen de lesvormen.
Voor de AOb is daarnaast het opschalen van docenten van belang en het bieden van carrièreperspectief. Van Gelder: “Daar willen we echt afspraken over maken. Belangrijk is dat de LC-functie een spilfunctie wordt waar de meeste docenten in komen te zitten. Ook moet doorgroeien in de klas mogelijk zijn. Nu krijg je een hogere functie als je gaat coördineren, managen of projecten gaat leiden en dus uit de klas verdwijnt. Wij willen dat doorgroeien in de klas mogelijk wordt. Dat moet echt in de nieuwe cao geregeld worden, maar we staan daar heel anders in dan de werkgevers. Wij willen dit landelijk vastleggen, zij willen het aan de instellingen overlaten.”
In het mbo bestaan teambudgetten voor scholing. De bonden willen dat omzetten naar een individueel scholingsrecht van zo’n 40 klokuren per jaar.
De huidige cao in het mbo liep 15 mei af en is opgezegd door de bonden. Dit betekent dat de individuele rechten blijven bestaan, maar de collectieve rechten zijn opgezegd.