• blad nr 6
  • 1-6-2021
  • auteur . Overige 
  • Deze maand

 

Opnieuw uitstel voor toelatingstests pabo

Pabostudenten krijgen komend schooljaar opnieuw uitstel voor hun toelatingstoetsen.

In plaats van vooraf, hoeven ze die pas te behalen voor 1 januari. Door de pandemie was deze optie er in 2020 voor het eerst.
In het schooljaar 2019-2020 haalde nog 77 procent van de aspirant-studenten hun toelatingstoetsen ‘voor de poort’, vorige zomer was dat 50 procent. Zo’n 30 procent haalde de toetsen alsnog nadat ze al aan hun studie begonnen waren.
Op de zeventien pabo-instellingen die cijfers deelden, haalde 12 procent de toelatingstoetsen niet tijdens de eerste periode op de pabo, aldus de Vereniging Hogescholen. Zij moesten per 1 januari 2021 alsnog stoppen met de studie. Een derde van hen kwam van de havo, twee derde van het mbo. Van de toetsmakers stopte 8 procent om een andere reden met de opleiding.
Ook dit jaar krijgen pabo-starters weer de mogelijkheid om te beginnen aan de pabo zonder het officiële startbewijs. Ondanks de optie, pleit de Vereniging Hogescholen ervoor om de toelatingstoetsen voor september aanstaande af te ronden. Studenten die de toetsen voor de poort afronden halen namelijk ‘meer tot aanzienlijk meer’ studiepunten dan studenten die daarna nog toelatingstoetsen moesten maken.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.