• blad nr 5
  • 1-5-2021
  • auteur R. Hassink 
  • Geld telt

 

‘Ik verdien best aardig’

Zhané Westbroek woont door de week bij haar ouders en zus in Meteren en in het weekend bij haar vriend in Amsterdam. Na haar pabo-diploma koos ze tijdelijk voor een baan in de kinderopvang.

Huishoudboekje

NETTO MAANDINKOMSTEN
Pedagogisch medewerker kinderdagverblijf, 0,7 fte € 1600
Zorgtoeslag € 107
TOTAAL € 1707

MAANDLASTEN
Telefoon € 47
Abonnement Ziggo Sport € 15
Zorgverzekering € 100
Autoverzekering € 61
Scooterverzekering € 11
Benzine € 100
Boodschappen € 100
Uitjes € 30
Contributie voetbal € 18
Sparen € 1000

TOTAAL € 1482

{streamer}
Laatste grote uitgave: iPhone 12 Pro & abonnement € 1082

ZHANÉ: “Vorige zomer heb ik de pabo afgerond. Ik was van plan om twee dagen per week als leerkracht bij de kleuters aan de slag te gaan en drie dagen als pedagogisch medewerker bij kinderdagverblijf De Luchtballon in Utrecht. Ik wilde dat graag omdat ik wil weten hoe het er in de kinderopvang aan toe gaat, wat kinderen daar leren, zodat ik daarop kan inspelen als ik straks zelf voor een kleutergroep sta. Maar het liep anders. Doordat in die periode mijn vriend zijn moeder verloor en ik mijn handen vrij wilde houden om hem zo veel mogelijk te steunen, heb ik besloten nog even niet het onderwijs in te gaan. Na deze zomer wil ik wel ergens als leerkracht gaan werken, misschien eerst in een flexpool. En dan het liefst in een grote stad, want tijdens mijn stages heb ik al heel veel dorpsscholen gezien.”

Eensgezinswoning
”Als ik mijn salaris vergelijk met dat van mijn pabo-vriendinnen die vrijwel allemaal al als leerkracht werken, verdien ik best aardig. Op dit moment geef ik niet veel uit, omdat ik deels bij mijn ouders woon en deels bij mijn vriend in Amsterdam. Hij heeft een eengezinswoning in Betondorp, een erg leuke wijk. Ik ben daar elk weekend, meestal tot en met maandag. Mijn vriend haalt me dan met de auto op, omdat ik anders een vermogen kwijt ben aan parkeerkosten in Amsterdam.
We hebben nooit meningsverschillen over geld, we zijn heel gul naar elkaar toe. En als ik bij hem ben, betaal ik meestal de boodschappen, wel zo eerlijk want hij betaalt alle vaste woonlasten.
Ik doe geen onnodige uitgaven. Ik spaar altijd eerst voordat ik iets koop, dat heb ik van mijn ouders meegekregen. Aan kleding geef ik ook niet extreem veel geld uit. Wel heb ik een schoenenverslaving die behoorlijk in de papieren loopt. Intussen heb ik 125 paar. Op mijn kamer staat een grote kast waarin mijn laarzen, schoenen met hakken en sneakers op kleur gesorteerd staan. Mijn vriend houdt zijn hart vast als we straks gaan samenwonen, want voor die schoenenverzameling moeten we misschien wel een van de kamers in huis gebruiken.
Verder vind ik mezelf niet materialistisch; ik geef liever geld uit aan uitjes en etentjes met vrienden. Maar als ik iets koop, kijk ik tegenwoordig wel meer naar kwaliteit. Vroeger ging ik vooral voor de laagste prijs.”

Skeeleren
“Aan sport besteed ik ook wel het een en ander. In deze coronatijd doe ik niet veel meer dan hardlopen en skeeleren, maar als straks de sportscholen weer open mogen dan sluit ik waarschijnlijk wel een abonnement af. Ik heb een paar jaar gevoetbald maar dat kan ik vanwege hardnekkige blessures niet meer. Sport kijken doe ik wel veel, vooral voetbal en darten. Ook ging ik vaak naar wedstrijden van Ajax in de Johan Cruijff Arena. Ik ben lid van de supportersvereniging en kan daardoor vaak met voorrang kaarten krijgen. Dan zit ik ’s ochtends om tien uur startklaar met drie laptops, twee telefoons en een tablet om niet achter het net te vissen.
Als ik ooit eens de jackpot van een loterij win, zou ik de hypotheek van mijn ouders aflossen en met mijn vriend een mooi huis kopen in Amsterdam. Maar ik zou het ook besteden aan een goed doel. Ik heb Indonesische roots, mijn opa is er geboren, en ik ben in de zomer van 2018 op Java geweest. Daar heb ik mooie, lieve mensen ontmoet die wij als gezin financieel steunen. Dat zou ik dan uitbreiden.”

05.45
Zhané staat op en haast zich om in de auto te zitten om half zeven.

07.00
Aankomst bij kinderdagverblijf De Luchtballon in Utrecht waar vanaf kwart over zeven de ouders met kinderen binnendruppelen.

10.00
Rustmoment. “Dan pas gun ik mezelf de tijd om te ontbijten.”

13.00
Lunchpauze. Zhané loopt dan altijd even naar buiten en belt haar vriend als hij op dat moment ook pauze heeft.

17.15
Einde werkdag. Terug naar Meteren.

18.15
Avondeten met Zhané’s ouders en zusje.

19.30
Haar hond Biby uitlaten, een Australische shepherd.

20.00
“Ik neem me weleens voor nog te sporten maar meestal ben ik daar te moe voor. Dus dan kijk ik nog een beetje voetbal, darten of een serietje.”

21.30
Bedtijd.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.