• blad nr 5
  • 1-5-2021
  • auteur . Overige 
  • Aan de telefoon

 

Boek aan huis

Aan de telefoon: Conrad Berghoef. Hij is docent Nederlands op ROC Friese Poort in Drachten en fietst bijna wekelijks langs bij studenten thuis om ze boeken uit te lenen.

Een fietsende bibliobus, maar dan gepersonaliseerd?
Haha, daar komt het wel ongeveer op neer ja. Leesonderwijs vind ik heel belangrijk. Vanuit een potje voor brede vorming kon ik tachtig young adult-boeken aanschaffen. Alleen door de lockdown werden ze bij mij thuis bezorgd.

Dus u dacht: ik stap op de fiets?
Ja, wielrennen is m’n hobby. Voordeel is dat ik de studenten weer zie, maar vooral de boodschap doet ertoe. Deze docent vind lezen blijkbaar zo belangrijk dat hij de boeken thuisbrengt, ook al is dat dertig of veertig kilometer verderop.

Werkt het?
Sommige boeken heb ik in december al uitgeleend, maar nog niet terug. Andere studenten lezen ze heel snel. Of maken een vlogje over het boek. Ik verplicht ze nergens toe. Alles voor het leesplezier. Al gaat er hopelijk wel een lichte morele dwang vanuit als ik met m’n tong op het stuur bij ze aan kom.

Wat was het laatste boek dat u afleverde?
‘Allesbehalve oké’, over cyberpesten, bij een student in Oosternijkerk. Dat is helemaal in het noorden van Friesland. Nou, dan val je bijna van de kaart hoor.

Conrad Berghoef rapporteert over zijn #leenboekenroute op Strava en Instagram (@mijnheerconrad)

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.