• blad nr 4
  • 1-4-2021
  • auteur A. Moerman 
  • Meer voor elkaar

 

Makkelijker praten over moeilijke zaken

De aanslag in Christchurch, Samuel Paty of de avondklokrellen. Sommige onderwerpen zijn soms lastig om in de klas te bespreken. “We helpen leraren met lesmateriaal of gastlessen”, vertelt Mila Bammens van TerInfo. Op 22 april spreekt zij op een AOb-webinar.

Terrorisme: wat een ongezellig onderwerp om je mee bezig te houden.
“Ik wilde altijd leraar maatschappijleer worden. Al op de lagere school had ik tijdens het kringgesprek het hoogste woord over de actualiteit. Tijdens mijn studie kwam ik als stagiair bij TerInfo, terrorisme bespreken in de klas. Voor mij bleek dit een ideale combinatie van wetenschap bedrijven, kennis overdragen en met de actualiteit bezig zijn. Vandaar dat ik bleef.”

Vertel eens over TerInfo?
“In die jaren na de aanslagen in Parijs wilde de gemeente Utrecht wat doen om radicalisering tegen te gaan. Hoogleraar en terrorisme-expert Beatrice de Graaf en haar collega-hoogleraar pedagogiek Micha de Winter hadden allerlei ideeën om dat ook via het onderwijs te doen. Soms via gastlessen, maar voornamelijk via het ontwikkelen en verspreiden van lesmateriaal dat leraren in basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs handvaten geeft om moeilijke onderwerpen op een verantwoorde en toegankelijke manier te kunnen bespreken.”

Typische onderwerpen voor scholen in de grote stad?
“Die veronderstelling klopt echt niet. Net zoals het niet klopt wanneer docenten zeggen ‘dat leeft in mijn klas niet’. Ik heb eens voor een klas met tienjarigen gestaan; bijna de helft had dat filmpje van de aanslagpleger in Christchurch gezien. Ze hebben allemaal een telefoon en laptop en zien alles. Het is goed om dit soort ingewikkelde onderwerpen niet uit de weg te gaan, maar op een goede manier te bespreken in de klassen.”

Hoe dan?
“Als bijvoorbeeld uit naam van de islam ergens een aanslag wordt gepleegd, is het goed om een duik in de geschiedenis te nemen. De wereld kende in het verleden verschillende terreurgolven die niets met de islam te maken hadden. Golven komen en golven gaan. Dat zal met jihadistisch terrorisme ook gebeuren. Vooral omdat er onder moslims nauwelijks steun is voor terreur. Bij de aanslag op Samuel Paty kwamen er meteen heel veel veroordelingen uit de Franse islamitische gemeenschap. Door perspectief aan te brengen, kun je in de klas de angel uit het gesprek halen.”

Worden jullie lessen veel gebruikt?
“Inmiddels hebben 150 scholen een gratis account op ons site. Ook onze lessen zijn gratis te downloaden. Dat we bekend zijn, merkten we na de avondklokrellen. We kregen echt veel vragen of we daar lesmateriaal voor hadden. Binnen drie dagen stond een nieuwe lesbrief, met een historisch kader, online. Die rellen waren eigenlijk helemaal niet on-Nederlands, wat veel politici toen wel beweerden.”

Kortom, jullie proberen alles te relativeren?
“Zo zou ik het niet willen noemen. Wel proberen we tips en trucs te geven om ingewikkelde onderwerpen te bespreken. Zonder de extremen uit de weg te gaan. Maar wel altijd met als uitgangspunt dat geweld nooit valt goed te praten en dat de democratische rechtstaat de grenzen van de vrijheid van meningsuiting bepaalt.”

Op 22 april spreekt Mila Bammens samen met projectleider Maxine Herinx tijdens het webinar ‘Lastige onderwerpen in het onderwijs’ van de katholieke AOb-groep Sint Bonaventura. Opgeven kan via aob.nl > agenda of door een mail te sturen naar info@sintbonaventura.nl. Check ook de site ter-info.nl

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.