• blad nr 4
  • 1-4-2021
  • auteur T. van Gelder 
  • Column

 

Boodschappenlijstje

Goed onderwijs vormt het fundament van Nederland. Een buurt waar je je veilig voelt, een ziekenhuis waar je terecht kunt, het vinden van een baan die bij je past en het gevoel dat je altijd kunt en mag zijn wie je bent: het begint bij onderwijs. Vandaar dat ons boodschappenlijstje voor de informateur helder is: herstellen van een crisis doe je door te investeren. Investeer structureel in onderwijs. Dat ‘structurele’ zal jou niet verrassen. Daar voeren we al vier jaar actie voor.
In het regeerakkoord moeten afspraken komen om het lerarentekort echt aan te pakken, te beginnen met het oplossen van de loonkloof tussen het primair en voortgezet onderwijs. Zorg voor voldoende bevoegde leraren. Ga het lerarenlek tegen: zorg dat het aantrekkelijk blijft om in het onderwijs te werken en beteugel de werkdruk. Met kleinere klassen kun je wonderen verrichten. Zorg dat werken in het onderwijs ook zekerheid biedt. Vaste banen zijn daar voor nodig: in het wetenschappelijk onderwijs heeft 40 procent van de medewerkers een flexcontract. Iedereen weet dat een baan in het onderwijs hard werken is. Daar hoort een passend loonstrookje bij waar je trots op mag zijn.
En voor iedereen die denkt ‘er staat voldoende op de banken van de instellingen’: uit verschillende onderzoeken blijkt dat er in alle onderwijssectoren geld bij moet (van bijvoorbeeld 1 miljard in het wetenschappelijk onderwijs en 150 miljoen in het mbo). Laten we erbij regelen dat het geld op de juiste plek terecht komt. Daar hebben we wel ideeën over.
Investeer in onderwijs! We zijn cruciaal en dat hebben we tijdens de crisis weer kunnen zien. Wij wisten dat natuurlijk altijd al. Nu weet de rest van Nederland het. Iets om in de formatie niet te vergeten. Investeer dus in onderwijs zodat wij met voldoende collega’s goed onderwijs kunnen verzorgen voor leerlingen en studenten.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.