• blad nr 4
  • 1-4-2021
  • auteur M. Lange 
  • Geld telt

 

‘Mijn moeder vindt het gezellig dat ik thuis woon’

Fabiany Lugtigheid staat voor groep 8 van een basisschool in Barendrecht. Hij woont nog bij zijn moeder. “Het zijn andere tijden.”

Huishoudboekje

Netto maandinkomsten
Salaris Fabiany (1 fte) 2200
Onkostenvergoeding scheidsrechter knvb 250
Totaal 2450

Maandlasten
Kostgeld 450
Zorgverzekering 140
Autoverzekering en -belasting 100
Benzine 50
Telefoonabonnement 23
Abonnementen op streamingsdiensten 35
Sportschool maandabonnement 36
Kleding 70
Sparen 1200
Totaal 2104

Laatste grote uitgave:
Smart-televisie voor zijn moeder van zeshonderd euro

{klokjes}
Dagritme

6.45
“Ik ontbijt alleen. Als ik om 7.15 uur wegga, staat mijn moeder op. Zij is juridisch secretaresse. Tijdens de lockdown dronken we ’s ochtends samen koffie.”

8.30
“Normaal begint dan school. Nu met de spreiding van leerlingen begint mijn klas om 8.45 uur.”

12.00
“Lunchpauze op school.”

15.30
“Ik ga meteen naar huis. Met de auto, in tien minuten ben ik er. Thuis zet ik mijn computer aan om nog wat te werken. Normaal zou ik langer op school werken.”

18.00
“Mijn moeder kookt en we eten samen. Ik ruim af. Meestal ga ik ’s avonds wandelen.”

22.30
“Naar bed.”

Fabiany: “Ik hoor weleens verhalen van ‘in mijn tijd had ik op mijn 21ste al een eigen huis’. Maar dit is een andere tijd. Een huis is zo gigantisch duur. Daarom woon ik nog bij mijn moeder. Zo kan ik sparen voor een huis samen met mijn vriendin. Mijn moeder vindt het gezellig dat ik thuis woon. Zo heeft zij ook wat aanspraak. Mijn vader is in 2013 overleden en ik ben enig kind.”
Romantsich
“Ik betaal mijn moeder 450 euro per maand voor de onkosten. Daar zit ook het eten bij. Ik spaar 1200 euro per maand. Dat is allemaal bedoeld voor een huis. Mijn vriendin en ik kijken nu naar een huis in Hendrik-Ido-Ambacht. We zijn anderhalf jaar samen. Zij woont ook bij haar ouders. Om dezelfde reden, namelijk dat een huis alleen te duur is. Zij is ook leerkracht op een basisschool.
Samen fantaseren we over de inrichting van het huis. Wat voor bank, waar komt de bank? Hoe moet de badkamer eruitzien, hoe de keuken? Onze smaken vullen elkaar goed aan. We willen ook allebei een tuin. Het is romantisch om samen na te denken over onze plek.
Qua uitzet hebben we al van alles: glazen, borden en bestek. We hebben allebei meegedaan aan de spaaracties van de ah. Maar aan meubels hebben we nog niets. Alles wat we gaan aanschaffen, is dus van ons samen. We kijken in de folders van meubelzaken. In het begin schrokken we van de hoge prijzen, nu zijn we eraan gewend. We hebben een wat duurdere smaak. En we gaan niet op een bank bezuinigen. Je moet er elke dag tegenaan kijken.”

Realistisch
“Mijn ouders hebben me bijgebracht te sparen en altijd wat reserve te houden. Ik houd wel van iets meer luxe dan mijn ouders. Een hotelkamer op vakantie boek ik liever een stapje duurder, dan weet ik zeker dat het naar mijn wens is. Mijn ouders zouden dat nooit hebben gedaan. Toen mijn vader nog leefde, zouden ze het zich wel hebben kunnen veroorloven, mijn vader verdiende er genoeg geld voor. Nu moet mijn moeder alleen haar geld verdienen.

Als scheidsrechter verdien ik normaal gesproken een paar honderd euro per maand extra. Ik fluit in de hoogste jeugdcompetities, divisie 1 en 2, soms zijn dit de jeugdelftallen van het betaald voetbal. Eerst floot ik bij de senioren, maar twee jaar geleden ben ik gepromoveerd. Ik zou nog één stap hoger willen, dan zit ik in de hoogste divisie. Hoger komen, gaat niet lukken, zo realistisch ben ik. Ik ben er al te oud voor. De knvb ziet er meer in om jonge scheidsrechters op te leiden tot topscheidsrechter.
Per wedstrijd krijg ik 22 euro aan vergoeding. Dan komt er nog reisvergoeding bij. Fluiten kost me trouwens ook geld. Kleding en voetbalschoenen moet ik zelf kopen. En ook de scorekaarten en rode en gele kaarten en fluitjes. Een set kaarten van rood en geel kost ongeveer zeven euro.”

Wandelen
“Ik heb een abonnement op allerlei streamingdiensten, NPO1-start, Netflix, noem maar op. Gemiddeld kijk ik twee films per week. Mijn vriendin heeft ook de accounts van mijn streamingsdiensten. We houden er van om samen naar een film te kijken. Meestal een feelgoodfilm.
De sportschool en het voetbal mis ik tijdens de lockdown heel erg. Mijn rug zit snel vast. Ik heb er het minste last van als ik veel beweeg en kracht opbouw. Normaal gesproken ren ik over het voetbalveld, dat houdt mij fit. Zomaar hardlopen in de buitenlucht is niks voor mij, daar heb ik geen motivatie voor. Wandelen in de buitenlucht vind ik wel interessant. Ik geniet van de natuur. Ik woon in een mix van natuur en bebouwing. Ik ben niet het type dat planten of bomen herkent. Op de pabo moesten we de planten leren, maar dat zei me niet zoveel. Ik heb vooral behoefte aan frisse lucht en rust. Bij mijn vriendin in de buurt is een groot natuurgebied, daar wandelen we samen.”

Ook meedoen aan Geld telt? Mail naar onderwijsblad@aob.nl

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.