• blad nr 4
  • 1-4-2021
  • auteur A. Kersten 
  • In beeld

 

Leren van tiramisu

Tiramisu is natuurlijk hét Italiaanse nagerecht. Vrij vertaald betekent het: trek me omhoog, maak me vrolijk. Want een flink stuk helpt je er spontaan bovenop als je in mineur bent. Zo begint scheikundige Francesco Picchioni, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, zijn online college. Maar wat een verschrikking is tiramisu om te maken; met z’n Italiaanse roots heeft hij recht van spreken. Picchioni maakt er en passant een leerzame scheikundeles van over colloïden, mengsels van twee substanties die eigenlijk niet willen mengen. Als illustratie voegt Picchioni een scheut zonnebloemolie (let op: olijfolie verspillen aan scheikundige experimenten is ten strengste verboden, die hoort in de salade) toe aan een glas water. Aan het einde van het korte scheikundecollege (duur: 16 minuten) heb je niet alleen iets opgestoken over de energie die nodig is om substanties met elkaar te verbinden, maar vooral ook trek gekregen in een klein, heel klein stukje… Het minicollege is Engels gesproken, maar voor wie daar behoefte aan heeft ook Nederlands ondertiteld.

Je vindt de scheikundeles op youtube.com, zoek op ‘Francesco Picchioni’

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.