• blad nr 4
  • 1-4-2021
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Flexstuderen? Deze vier studenten doen het al

Tekst en Beeld Kim de Weert
Studeren gaat er in de toekomst heel anders uitzien. Flexstuderen wordt namelijk voor iedereen mogelijk vanaf 2023. Maar wat is het eigenlijk precies, flexstuderen?

Studenten betalen geen collegegeld voor een heel studiejaar, maar per studiepunt. Daar komt flexstuderen in het kort op neer. Deze vorm van flexibilisering moet leiden tot betere toegankelijkheid van het hoger onderwijs, meer ontplooiingsmogelijkheden voor studenten, minder uitval en het beter combineren van studie en baan of privé.
Op dit moment is flexstuderen nog een pilot, die in 2017 is gestart. Vijf hogescholen en universiteiten uit Tilburg, Amsterdam, Utrecht en Zwolle doen eraan mee. Zij hanteren verschillende criteria voor deelnemers. Zo moet een flexstudent bij de universiteit van Tilburg naast de studie ondernemer zijn, topsporter, mantelzorger of chronisch ziek. Bij de Hogeschool Utrecht komen veel meer studenten in aanmerking. Wel is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
De pilot loopt tot 2023, maar flexstuderen lijkt op dit moment al zoveel voordelen te bieden, dat het kabinet het gaat verankeren in de wet en flexstuderen per 1 september 2023 voor iedereen mogelijk moet zijn. Studenten kunnen dan kiezen of ze het volledige collegegeld betalen of per studiepunt. Dat laatste is uiteindelijk wel iets duurder, want een flexstudent betaalt over het geheel 15 procent extra voor administratiekosten.

{portret 1}
‘Heb ik daar zoveel voor betaald?’

Kirsten Schoonderwoerd (23), student communication and multimedia design aan de Hogeschool Utrecht

“Dankzij flexstuderen bespaar ik dit jaar bijna de helft van mijn collegegeld. Ik ben vijfdejaars en hoef alleen nog af te studeren. Daar doe ik drie periodes over in plaats van twee, omdat mijn belastbaarheid wat lager is. Door ziekte als kind heb ik over mijn middelbare school ook langer gedaan, zeven jaar.
Terugkijkend was flexstuderen vorig jaar ook verstandig geweest voor mij. Ik weet nog dat ik aan het einde van het studiejaar dacht: Wat heb ik nou eigenlijk gedaan? Heb ik daar zoveel voor betaald? Ik had slechts twee vakken gevolgd en stage gelopen. De vertraging ontstond doordat er aan het begin van het schooljaar veel misliep met mijn stage. Daarna voelde ik financiële druk om nog zoveel mogelijk uit het studiejaar te halen. Flexstuderen zou me veel rust hebben gegeven. Ik heb toen wel in een mail van school voorbij zien komen dat het bestond, maar er verder niet bij nagedacht.
Mijn vriend zou ook willen flexstuderen, maar op de Hogeschool Rotterdam is dat helaas nog niet mogelijk. Naast de lerarenopleiding natuurkunde werkt hij al als leraar, vanwege het lerarentekort. Daardoor komt zijn studie soms op de tweede plaats en zal hij vertraging oplopen. Het zou hem veel geld besparen als hij per studiepunt mag betalen.”

{portret 2}
‘Ik ervaar minder druk en stress’

Pim van Bakel (19), student psychology aan de universiteit van Tilburg

“Niet iedereen aan Tilburg University mag flexstuderen. Door mijn topsportstatus kom ik er wel voor in aanmerking. Naast mijn studie sta ik zo’n zestien uur per week op de atletiekbaan. Ik ben Nederlands outdoor kampioen bij de junioren op de 400 meter en train momenteel voor de Europese Kampioenschappen onder 23 in Noorwegen.
Toen ik vorig jaar begon met de bachelor psychology, wist ik nog niet dat flexstuderen bestond. Door het sporten had ik vorig jaar eigenlijk niet genoeg studiepunten gehaald, maar vanwege mijn topsportstatus mocht ik wel doorgaan met mijn studie. Topsportcoördinator Ferenc Jongejan stelde voor om flexstudent te worden. Samen hebben we een rekensom gemaakt en op een rijtje gezet welke vakken ik zou volgen. Ik betaal nu voor achttien studiepunten per jaar als basis. Per periode bekijk ik vooraf of ik meer studiepunten wil halen en dan betaal ik bij. Het is dus heel erg op maat.
Zonder flexstuderen zou ik het volledige collegegeld betalen en niet alle vakken kunnen volgen. Financieel ben ik nu dus een stuk voordeliger uit. Maar daarnaast is het heel fijn dat ik minder druk en stress ervaar. Het geeft me rust dat ik me alleen op de vakken hoef te focussen die staan ingepland. Studie en sport zijn zo veel beter in balans.”

{portret 3}
‘Ik kan nu weer in het gewone systeem meedraaien’

Petri Klein Gunnewiek (23), student accountancy (duaal) aan de Hogeschool Windesheim

“Ik zat in mijn tweede duale studiejaar en had net tentamens achter de rug toen ik ‘uitviel’. Dat was in november 2018. Al een paar dagen was ik duizelig en voelde me niet fit. ‘s Avonds bij mijn musicalgroep voelde ik iets knappen in mijn hoofd en zakte in elkaar. Ik ben in coma op de ic beland en bleek een functionele neurologische stoornis in mijn hersenen te hebben. Lopen, fietsen, een deur openen of zelfs iets simpels als wat een zeeppompje is, ik moest het allemaal opnieuw leren.
Mijn herstel heeft een jaar geduurd en in januari 2020 kon ik voorzichtig mijn duale studie en bijbehorende nieuwe baan bij Countus in Ommen oppakken. De werkbegeleider van school en de decaan hebben mij daarbij enorm goed geholpen. Zij stelden voor om tijdelijk flexstudent te worden en rustig de tijd te nemen. Niks moest, alles mocht en ik ben met maar een paar vakken begonnen. In mijn online studie-omgeving zag ik ook alleen die vakken. Dat was heel fijn en gaf rust, want ik ben een streber en neig ernaar te veel te doen.
Ik heb ontzettend veel gehad aan flexstuderen. In het volledige studieprogramma zou ik te diep ondergedompeld zijn. Natuurlijk had het financieel ook voordelen het heeft me 600 euro bespaard maar daar deed ik het niet voor. Flexstuderen heeft ervoor gezorgd dat ik nu weer in het gewone systeem kan meedraaien.”

{portret 4}
‘Ik ben meer een sponsor van de universiteit’

Bas van der Werf (24), student bedrijfseconomie aan de universiteit van Tilburg

“Op mijn twintigste ben ik begonnen met ondernemen, toen ik in het tweede jaar van bedrijfseconomie zat. In het begin waren studie en werk redelijk te combineren, maar inmiddels heb ik drie eigen bedrijven en werk ik zo’n zeventig uur per week. Studeren naast mijn werk is bijna niet te doen en ik ben meer een sponsor van de universiteit.
Stoppen met mijn studie wil ik niet, want dan moet ik mijn studiefinanciering en ov-kaarten terugbetalen. Dat is een pittig bedrag, want ik ben al vijfdejaars. Ook wil ik het liefst voor de zekerheid mijn papiertje halen, want je weet nooit hoe de dingen lopen. Om kosten te besparen ben ik twee jaar geleden flexstudent geworden en betaal ik voor het minimum aantal vakken: vier. Maar eerlijk gezegd volg ik nu geen enkel vak.
Mijn volledige focus ligt op mijn bedrijf Hallolex. Dat is een online platform waar startende ondernemers en zzp’ers juridische documenten bestellen. Van dit werk leer ik meer dan van mijn studie: de boekhouding, marketing, snel schakelen en personeel aansturen. Ik hoop natuurlijk snel op een punt te komen dat het bedrijf ook zonder mij doordraait, dan kan ik mijn studie afmaken.
Als flexstuderen voor iedereen beschikbaar wordt, denk ik niet dat het de studiedoorlooptijd bevordert. Ik zit bij een studentenvereniging waar ze veel feesten, zuipen en chillen. Niet lullig bedoeld, maar ik vraag me af hoe de vrijheid van flexstuderen gaat uitpakken bij die groep. Mij lijkt het daarom goed als universiteiten gaan toezien op het invullen van de tijd die vrijkomt met flexstuderen.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.