• blad nr 3
  • 1-3-2021
  • auteur S. Meijer 
  • Raad en daad

 

Overstap naar tijdelijke baan is soms riskant

Veel werknemers wisselen na verloop van tijd van baan. Soms ruilt een medewerker daarbij een vaste baan in voor een tijdelijk dienstverband. Dit kan juridische risico’s met zich brengen.

Dana geeft al lange tijd les op een basisschool. Hij heeft het naar zijn zin en kan het vinden met de leerlingen en collega’s. Enkele jaren geleden is de leerkracht verhuisd en verder van zijn werk gaan wonen. Daarom pendelt hij nu elke dag een uur heen en terug om op tijd op werk te zijn. De docent begint dit steeds moeilijker te vinden en merkt dat de werkdagen hem zwaar vallen.
De leraar heeft een dochter die in de buurt naar school gaat. Het is een prettige school en Dana ziet zich er wel werken. Op het prikbord hangt een vacature voor leerkracht en de docent raakt hierover aan de praat met de directeur. Als snel volgt een kop koffie en de school vraagt of Dana een collega wil worden. Een docent is uitgevallen en de leidinggevende is naarstig op zoek naar een vervanger, die wellicht ook langer kan blijven. Het betreft in eerste instantie een tijdelijke functie vanwege de vervanging van de zieke collega. De aanstelling is fulltime, duurt vijf maanden en kan eerder eindigen wanneer de zieke collega herstelt. Als er geld en plek is, wil de directeur kijken of het contract daarna kan worden voortgezet.
Omdat hij lid is van de AOb, belt Dana met de juridische dienst. Wat zijn de mogelijke consequenties van dit aanbod? De nieuwe baan brengt toch de nodige onzekerheid met zich. Door een juridisch medewerker wordt Dana er ten eerste op gewezen dat hij ontslag zal moeten nemen en de opzegtermijn moet respecteren. Als zijn nieuwe contract niet wordt verlengd, dan heeft de docent mogelijk een probleem, wanneer hij een werkloosheidsuitkering aanvraagt. Het UWV kan dan namelijk oordelen dat de docent verwijtbaar werkloos is, omdat hij te grote risico’s heeft genomen. Het UWV kan vervolgens de uitkering weigeren. Dit kan Dana voorkomen door af te spreken dat het nieuwe contract in elk geval een half jaar zal duren.
Het dilemma legt Dana voor aan de school. Daar heeft men begrip voor zijn aarzeling. Het contract wordt aangepast en de docent kan voor zeven maanden aan de slag. Tussentijds zal het dienstverband niet eindigen, als de zieke collega herstelt. De docent is tevreden en weet dat hij nu geen grote uitkeringsrisico’s meer loopt, mocht zijn nieuwe arbeidsovereenkomst niet worden voortgezet. Zijn huidige baan kan hij nu met een gerust hart opzeggen.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.