• blad nr 3
  • 1-3-2021
  • auteur R. Hassink 
  • Geld telt

 

‘We gaan vol voor onze droom’

In een zelfbouwgebied in Almere laten Marion Koopman, docent op MBO College Poort in Almere, en haar man Sander een duurzaam huis bouwen. Dit jaar moet het klaar zijn, als corona geen roet in het eten gooit.
Huishoudboekje

NETTO MAANDINKOMSTEN
Mbo-docent Creative Business, 0,6 fte (Marion) € 2000
Accountmanager Deutsche Bank NL, 1,0 fte (Sander) € 4400
TOTAAL € 6400


Vaste maandlasten
Hypotheek huidige woning € 630
Hypotheek nieuw huis € 1037
Verzekeringen € 1231
Zorgkosten € 342
Gas, water en licht € 210
Boodschappen € 750
Sport/muziek kinderen € 82
Abonnementen € 116
TOTAAL € 4398

LAATSTE GROTE UITGAVE: STACARAVAN BETSY (IN GEBRUIK ALS BOUWKEET) € 1800

MARION: “We hebben op dit moment vrij hoge woonlasten. Dat komt door het bouwdepot voor het huis dat we nu laten bouwen in Almere-Oosterwold. In november 2020 hebben we de bouwkavel gekocht en daarnaast hebben we voor de bouw al veel kosten gemaakt. Oosterwold is een bouwproject waarmee stadslandbouw wordt gestimuleerd. We betalen een veel lagere grondprijs maar zijn wel gebonden aan voorwaarden. Zo moet minimaal de helft van de kavel benut worden voor stadslandbouw, dus we hebben straks een prachtige moestuin van zo’n duizend vierkante meter. Verder moet je als eigenaar zo’n beetje alles zelf regelen: een weg aanleggen en ook een filtersysteem om ons rioolwater te zuiveren. Verder laten we het huis voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp.”
Houtskeletwoning
“Het huis is trouwens een houtskeletwoning die in Duitsland voor ons gemaakt wordt. Op 8 maart wordt het in vier dagen tijd geplaatst, als de grenzen niet gesloten worden vanwege de pandemie. Dan wonen we er misschien de komende zomer al. Anders wordt het einde dit jaar, ook geen ramp. Ons ‘oude’ huis in Almere-Haven zetten we pas te koop als we weten wanneer we over kunnen. We zijn niet bang dat ons huis straks niet verkocht gaat worden, de gemiddelde tijd dat huizen in onze straat te koop staan, is drie dagen.
Drie jaar geleden leek het er op dat we vanwege Sanders werk naar de Verenigde Staten zouden emigreren voor een periode van anderhalf jaar, maar dat ging niet door. Omdat we daar teleurgesteld over waren, hebben we toen een fantastische reis van twee maanden gemaakt naar Australië en Nieuw-Zeeland. Ook om te kijken of Sander daar misschien een periode zou kunnen werken. Toen ook dat plan niet levensvatbaar bleek, zijn we vol voor onze droom in Nederland gegaan: een huis laten bouwen. Ik ga de komende tijd de bouw begeleiden, daarom ga ik één dag per week minder werken. Ja, dan zullen we ook veel in onze stacaravan zitten die we laatst hebben gekocht en die we gaan gebruiken als een soort van bouwkeet. Ze heet Betsy, vernoemd naar een oud campertje van een goede vriendin van mij. Dit is Betsy 2.0.”

Kritisch
“We verdienen meer dan genoeg samen, maar toch kijken we kritisch naar onze uitgaven. Ik koop niet altijd het goedkoopste, maar ik let er wel op dat ik geen onnodige spullen koop. Alleen als het om de kinderen gaat, heb ik volgens Sander een gat in mijn hand. Ik vind het heerlijk om voor de meisjes speelgoed, boeken en kleren te kopen. Maar dat wil ik de komende tijd toch wat minder doen, omdat we straks weer alles moeten verhuizen en we in ons nieuwe huis geen rommelzolder meer hebben.
Dat ik meestal prijsbewuste keuzes maak, heeft ook te maken met mijn jeugd. Mijn ouders hadden het niet breed. Kleding ging over van het ene kind op het andere. Misschien dat ik daarom wel zoveel geld uitgeef aan spullen voor de kinderen, als compensatie.
Aan boodschappen geven we best veel uit. Goed en gezond eten vinden we belangrijk. We hebben bijvoorbeeld elke dag verschillende verse groenten op tafel staan. Als we straks de moestuin hebben, gaan we minder geld besteden aan boodschappen. Dan hebben we groenten uit eigen tuin. Heerlijk, ik kan me daar nu al op verheugen.”

{streamer}
‘Heerlijk om voor de meisjes speelgoed, boeken en kleren te kopen’
[Klokjes]
Coronatijd

06.45
Marion staat op en maakt zich klaar voor de dag. Een half uur later trommelt ze Sander en de meiden uit bed.
08.05
Na een gezamenlijk ontbijt brengt Marion de kinderen naar school, in coronatijd naar de opvang op school.

09.00
Marion geeft online lessen aan haar studenten, en vergadert met collega’s.

12.30
Even lunchen met Sander die in deze periode ook thuiswerkt.

14.00
Kinderen van school halen. ‘Ik werk 0,6 fte maar smeer dat uit over vier dagen zodat ik er ’s middags voor de kinderen kan zijn.’

18.00
Eten! Meestal met z’n vieren. Na het avondmaal kijken de meiden Klokhuis.
20.00
Kinderen liggen op bed. Sander en Marion nemen de bouwzaken door of werken nog wat.
22.30
Naar bed. ‘Ik merk dat het afstandsonderwijs meer energie kost, dus ik duik er vaak wat eerder in. Dat lukt helaas niet altijd.’

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.