• blad nr 3
  • 1-3-2021
  • auteur R. Voorwinden 
  • In beeld

 

Elke dag een strip helpt docent de crisis door

Jan Bernd ten Berg, docent Engels aan het Wellantcollege in Houten, zat tijdens de zoveelste online vergadering wat te droedelen, op zijn schrijfblok. Na afloop bekeek hij het resultaat: “Bleek ik een strip te hebben getekend.”
Jan Bernd kan tekenen, maar hij heeft er na zijn eigen middelbareschooltijd nooit meer iets mee gedaan. En dat is een tijd geleden, want hij staat nu alweer twintig jaar voor de klas in het agrarisch mbo.
‘Voor de klas’ was het afgelopen coronajaar natuurlijk online en dat zorgt voor frustratie. Haperende hard- en software, het beperkte online contact dat nooit het contact in het echte leven van de klas kan vervangen.
Die frustratie kan Jan Bernd nu kwijt in zijn strips. Hij zet ze tegenwoordig op zijn Facebook-pagina Boerenjongens & Paardenmeisjes. Want dat zijn z’n studenten. “Boerenjongens, met een grote bek, soms wat onbeholpen, maar ook van huis uit gewend aan hard werken. En paardenmeisjes die ook hard kunnen werken, maar hun paard gaat voor alles. En er zitten soms prinsesjes bij.”
In één van zijn strips tekent Jan Bernd zichzelf in een situatie waarin leerlingen soms online aan zijn lessen deelnemen. “Onderuitgezakt in bed, tijdens het paardrijden of op de wc.”
Inmiddels tekent Jan Bernd zeker één strip per dag. Niet meer op papier, maar op zijn iPad. “Ik heb een iPencil voor mijn verjaardag gekregen en daarmee is tekenen op een iPad veel makkelijker geworden dan tekenen op papier. Zijn tekenstijl ontwikkelt zich zienderogen.
En straks, na corona? Gaat Jan Bernd dan door met zijn strips? Dat zal een artistieke uitdaging zijn. “Want dan moet ik mezelf in de klas tekenen, in plaats van simpelweg achter de monitor.” En wie weet is de frustratie dan wel over.

https://www.facebook.com/JBtBCartoonist

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.