• blad nr 2
  • 1-2-2021
  • auteur . Overige 
  • Informatie en advies

 

Bevoegd voor LC, betaald in LB

Tekst Lisette Douma en Jelte Klerk
Docent Fred voldoet aan de eisen voor een LC-functie. Die kan hij pas krijgen, als een andere LC-docent vertrekt, zegt zijn werkgever. Is dat zo?

Fred is docent in het voortgezet onderwijs. Hij is van mening dat hij aan alle bevoegdheden voldoet om in schaal LC uitbetaald te worden, maar zijn directeur wil hier niet in meegaan. Hij zegt dat Fred pas kans maakt op LC wanneer er formatieruimte ontstaat. Fred is het hier niet mee eens; hij voldoet toch aan de eisen voor een LC-functie? Hij belt met de AOb. Heeft Fred recht van spreken?
Kort gezegd: nee. Het hebben van een bepaalde bevoegdheid of een bepaald diploma geeft je niet automatisch recht op een hogere salarisschaal. Daar spelen meer zaken in mee. Het argument van de directeur van Fred is in dit geval steekhoudend; als er geen vacatureruimte is in een LC-functie, kan hij daar niet in opstromen. Fred zal dus moeten wachten tot deze ruimte ontstaat.
Zou Fred met zijn bevoegdheid en diploma elders aan de slag willen, dan is het ook belangrijk de juiste vacature te zoeken. Heeft een school een vacature in de schaal LB, dan kan hij geen LC inschaling eisen. Dat wordt immers niet gevraagd.
Het is altijd aan te raden het gesprek met jouw (beoogd) werkgever aan te gaan over jouw wensen en plannen. Jouw werkgever kan hier dan rekening mee houden en zaken met je afstemmen. Als je van te voren weet waar je aan toe bent, komen beide partijen later niet voor verrassingen te staan.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.