• blad nr 2
  • 1-2-2021
  • auteur M. Lange 
  • Geld telt

 

Eindeloos wikken en wegen

Charan van Krevel (30) is docent en onderzoeker economie en bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij speelt gitaar en rijdt motor.

Huishoudboekje
Netto maandinkomsten
Salaris € 2500
Totaal € 2500

Vaste maandlasten
Huur appartement € 1000
Gas, water, licht (groene stroom) € 110
Internet en telecom € 45
Zorgverzekering € 110
Motor € 20
Studieschuld € 180
Reisverzekering € 15
Sport, fitness € 20
Boodschappen € 300
Sparen € 500
Totaal € 2000

Laatste grote uitgave: Yamaha Diversion, lichte maar krachtige motor, gekocht vorige lente: 2000 euro

{klokjes}
Verkeerde continent

9.00
Wekker gaat. Als Charan lesgeeft, staat hij eerder op dan 09.00 uur. Hij ontbijt, doucht en zet thee. Om 10.00 uur begint hij met werken.

13.00
Een lunchpauze is ideaal, maar soms vergeet Charan de tijd en werkt door. “Dat komt ook door corona en het thuiswerken, als ik colleges geef, heb ik de lunchpauze harder nodig.”

18.00
Als Charan klaar is met werken, doet hij boodschappen. Hij doet twee of drie keer per week boodschappen, zodat hij ook nog buiten komt.

18.30
Hij kookt. Charan houdt van experimenteren en soms trekt hij er anderhalf uur voor uit. “Ik ben in het verkeerde continent geboren, ik hou van al het vegetarische Aziatische eten.”

20.00
Muziek luisteren of maken of een sociale afspraak. “Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik ’s avonds niet meer werk. Daar ben ik gedisciplineerd in geworden.”

Charan: “Ik woon in een appartementencomplex waar iedereen zestig jaar of ouder is, behalve mijn onderburen. Het is lastig om in Nijmegen een woning te vinden. Maar het is fijn wonen hier, het is ruim, ik heb een balkonnetje en het is dichtbij de universiteit. Ik heb nooit buiten Nijmegen gewoond. Wel heb ik een soort samenwoon-moment gehad met een partner in Amsterdam, toen woonde ik half daar, half in Nijmegen.”

Spijt
“Mijn studententijd was leuk, maar achteraf gezien had ik misschien minder geld moeten lenen. Ik had een aanvullende beurs en werkte daarnaast. Mijn inkomen was 1400 euro. Als student moet je daar prima van kunnen rondkomen. Ik had mijn lening op een spaarrekening willen zetten en daar winst mee willen maken, maar ik heb het allemaal opgemaakt. Tijdens de master heb ik bewust nog eens duizend euro per maand geleend omdat ik me helemaal op de studie wilde richten om cum laude af te studeren. Ik denk dat ik daar nu mijn positie op de universiteit aan te danken heb. Het was de investering waard. Tijdens de master heb ik het plezier ontdekt van studeren. Maar van die studieschuld heb ik dus wat spijt. Nu spaar ik elke maand vijfhonderd euro om die studieschuld af te lossen en om straks een huis te kunnen kopen. Aan kleding besteed ik hooguit een paar tientjes. Ik ben er zuinig op en ik koop het in de uitverkoop. Mijn grootste uitgaven zijn een motor en een elektrische gitaar. Twee jaar geleden heb ik een nieuwe elektrische gitaar gekocht. 1200 euro heb ik daaraan uitgegeven. Op Black Friday heb ik voor honderd euro software gekocht om ‘m nog beter te laten klinken.”

Vrijheid
“Afgelopen lente heb ik mijn eerste motor gekocht. In de zomer ben ik gaan rondrijden door België. Gewoon rijden en zien waar ik uitkom. Zonder einddoel. Dat gaf een enorm gevoel van vrijheid. Ik was helemaal los van het dagelijkse ritme. ‘s Avonds zocht ik ergens een goedkoop hotel, een fancy kamer was niet nodig, want ik was er alleen om te slapen. Mijn motorrijbewijs heb ik drie jaar geleden al gehaald, maar het was nog een hele stap om een motor aan te schaffen. Ik moest eerst mijn auto verkopen en daar ben ik traag in geweest.”

Testen
“Mijn vrienden maken grapjes, want als ik iets graag wil, duurt het meestal maanden tot een jaar voordat ik het koop. Ik wil eerst heel goed nadenken over wat ik precies uit de aankoop wil halen en precies het juiste product aanschaffen. Bij de gitaar bijvoorbeeld heb ik veel geluisterd, gelezen en geprobeerd. Het is een Fender Jazzmaster geworden, maar die heb je in duizend verschillende vormen en kleuren. Het is een rode geworden. In meerde muziekwinkels heb ik een hele dag gitaren tegenover elkaar staan testen. Toen ik er een gekozen had, heb ik nog twee maanden gewacht, omdat ik wist dat-ie honderd euro goedkoper zou worden. Als ik de aankoop eenmaal heb gedaan, ben ik enorm blij. Met zowel de gitaar als de motor was dat het geval. Ze zijn zelfs nog beter dan ik had verwacht.”

Soort van eerlijk
“Tijdens mijn opvoeding was er niet veel ruimte voor een grote aankoop. Soms kochten we een televisie of een cd-brander, als kinderen werden we erbij betrokken, we kozen samen. Nu heb ik financieel meer ruimte, maar ik maak dezelfde afwegingen. Mijn broer betrek ik bij het koopproces en eindeloos kunnen we wikken en wegen. Het koopproces is bijna een doel op zichzelf geworden. Ik ga heel bewust om met mijn geld. Met een aantal vrienden ben ik geneigd te zeggen dat ik betaal voor de drankjes omdat mijn financiële positie iets beter is. Maar ik ben altijd bewust van wat ik uitgeef aan anderen en omgekeerd, ik wil het een soort van eerlijk houden.”

Blanco
“Een andere grote uitgave die ik ieder jaar doe, is voor een grote reis. Mijn laatste reis was vorig jaar in de kerstvakantie naar Sri Lanka. Ik kies voor landen waar ik nog niet veel van weet. Ik ga er blanco naartoe en laat me leiden door wat ik daar tegenkom. Een grote uitgave, maar altijd de moeite waard.”

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.