• blad nr 2
  • 1-2-2021
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • In beeld

 

Robothand van karton en elastiek

Tussen 1 maart en 23 april loopt opnieuw het project ‘Mission X’ van ruimtevaartorganisaties esa en nasa, waar leerlingen in de groepen 4 tot en met 8 van de basisschool gratis aan mee kunnen doen. In een wedstrijd met andere klassen verdien je punten waarmee je strip-astronauten Luna en Lea zo dicht mogelijk bij de maan brengt.
Voor dit project kiezen leerkrachten voor hun klas uit 22 activiteiten. Een deel is fysiek. Leerlingen trainen hun kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en ruimtelijk bewustzijn, zoals ook astronauten dat doen tijdens hun missies. Denk aan kniebuigingen of push-ups die spieren en botten in je lichaam versterken, belangrijk voor astronauten, omdat ze kracht kunnen verliezen tijdens lange perioden van gewichtloos zweven.
Andere activiteiten zijn gericht op wetenschap en onderzoek, zoals de bionische hand. Laura Kasius van de Space Expo in Noordwijk legt uit: “Bij deze activiteit leren de leerlingen hoe de menselijke hand werkt. Daarna maken ze van karton, touw, rietjes en elastiek zelf een bionische hand.”

Inschrijven voor het acht weken durende project Mission X kan via space-expo.nl/mission-x

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.