• blad nr 2
  • 1-2-2021
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • In beeld

 

Zwarte prinsessen bestaan wel

In Het Parool zag prentenboekentekenaar Mylo Freeman vijftien jaar geleden een fotootje van een schattig Congolees meisje met prachtig haar. Het was in staartjes gevlochten en elastiekjes maakten van elke vlecht een ketting van bolletjes. Ze knipte het fotootje uit en legde het apart.
Jaren later vertelde een theaterdocent Freeman over een donker Amsterdams meisje, Jahkini, dat bij de naschoolse toneelles de rol van prinses kreeg toebedeeld. ‘Sorry die rol kan ik niet spelen’, zei Jahkini. ‘Prinsesjes hebben blauwe ogen en blond haar, geen kroeshaar en donkere ogen.’
Freeman, in 1959 in Den Haag geboren als dochter van een zwarte Amerikaan en een witte Haagse, weet nog precies waar ze was toen ze het verhaal hoorde. “Ik zal het moment nooit vergeten”, vertelde ze eind vorig jaar op het boekensymposium Pabo Leest. “De gouden koets kwam in Den Haag elk jaar langs, maar ik had nooit aan een donker prinsesje gedacht. Hier moest ik iets aan doen.”
Op basis van de foto van het Congolese meisje, hoe ze heet heeft Freeman nooit kunnen achterhalen, was het prentenboekkarakter prinses Arabella snel geboren. In 2006 verscheen het eerste deel in wat een reeks zou worden: Prinses Arabella is jarig. Eind vorig jaar kwam deel veertien uit: Prinses Arabella gaat naar de kapper.
Het mooie van zo’n karakter is dat je er een hele wereld omheen kunt creëren, vertelt Freeman. Prinses Arabella kent intussen ook een Marokkaans prinsje en een Aziatische en een blonde prinses.
Witte kinderen zijn oververtegenwoordigd in kinderboeken. Dieren volgen op enige afstand en gekleurde kinderen komen er bekaaid vanaf, al komt daarin volgens Freeman de laatste jaren langzaam verandering. Met een citaat van de Amerikaanse kinderboekenexpert Rudine Bishop maakt ze duidelijk waarom schoolbibliotheken de diversiteit van hun collectie zouden moeten vergroten: ‘Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.’

De Prinses Arabella-reeks van Mylo Freeman is te koop bij de bekende verkoopadressen, de boeken kosten € 15,95 per stuk

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.