• blad nr 4
  • 23-2-2002
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Adelmund zet justitie op islamitische scholen

Staatssecretaris Adelmund wil dat het Openbaar Ministerie islamitische scholen aanpakt die 'over de grens gaan'. Volgens de bewindsvrouw kunnen deze scholen 'hun borst natmaken'. Vooral scholen die met lesmateriaal aanzetten tot haat en rancune tegen de westerse samenleving zullen worden aangepakt.

Adelmund maakte dit bekend in de uitzending van het televisieprogramma Nova, waarin geciteerd werd uit jaarverslagen van de islamitische schoolbesturen en gewezen werd op relaties met fundamentalistische organisaties in Saoedi-Arabië.
Nova had op dat punt weinig nieuws te melden. Alle voorbeelden die werden genoemd, hebben de afgelopen jaren al in verschillende stukken gestaan van journalist Paul Kleis Jager, vroeger werkzaam bij Het Onderwijsblad en nu bij het dagblad Trouw. Uit al die verhalen wordt duidelijk dat er steeds weer incidenten zijn op islamitische scholen, variërend van het slaan van kinderen, fundamentalistische bestuursleden, geldstromen uit Arabische landen of strenge gedragsregels. Tot nu toe heeft het steeds ontbroken aan hard bewijsmateriaal om de suggestie waar te maken dat er sprake is van systematische verspreiding van het fundamentalistisch gedachtegoed.

Voorbarige conclusies
De belangenorganisatie van islamitische scholen, ISBO, vindt dat de zaak wordt overtrokken. "De berichtgeving over de islamitische scholen is niet evenwichtig", zegt ISBO-directeur I. Taspinar. "Er is gekeken naar documenten van jaren geleden, er worden voorbarige conclusies getrokken." De donaties worden volgens het ISBO gebruikt voor het vervoer van de leerlingen, omdat de scholen vaak de enige in een groot gebied zijn. Ook bekostigen schoolbesturen met donaties het godsdienstonderwijs, omdat dit niet door de staat betaald wordt. Taspinar wijst erop dat banden die de scholen onderhouden met personen of organisaties in het buitenland niet bij voorbaat verkeerd zijn. "Christelijke hulporganisaties worden ook niet gezien als een manier van het Vaticaan om macht uit te oefenen."
De berichtgeving over en de krampachtige houding jegens islamitische scholen baart Taspinar meer zorgen dan het bestaan van slechte scholen. Die scholen kunnen immers worden aangepakt. Volgens hem ontstaat er door de berichtgeving en de afwerende houding van de overheid een verkeerd beeld van islamitische scholen en wordt de integratie onderuitgehaald. "Er moet eerst beter onderzoek worden gedaan, men moet naar de feiten kijken. Ik ben nog nooit een verhaal tegengekomen van een leerling die door het bezoeken van een islamitische school extremistisch is geworden."
Het rapport van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) bevat waarschijnlijk meer gegevens over de mogelijke banden van islamitische scholen met fundamentalistische islamstromingen. Omdat dit rapport na het verstrijken van de deadline van Het Onderwijsblad verscheen, konden deze gegevens niet meer worden meegenomen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.