• blad nr 9
  • 1-10-2020
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • Idee

 

Onderwijsmarktplaats

Scholen hebben het over het algemeen niet breed, toch wordt er in het onderwijs heel wat weggegooid. Methodes die niet langer nodig zijn, kasten, tafeltjes en spelmaterialen. Zonde, vond toenmalig kleuterjuf Bianca Anthonissen en daarom richtte ze in 2014 de facebookgroep Onderwijsmarktplaats op.
Intussen heeft de groep bijna 25 duizend leden die handelen in tweedehands spullen voor het basisonderwijs. De afgelopen maanden nam het aanbod wederom fors toe. “Ik denk dat mensen gedurende de coronacrisis meer tijd hadden om eens grondig op te ruimen”, zegt Anthonissen.
Op haar basisschool waren er geen geldproblemen, maar spullen weggooien vond juf Bianca toch zonde. “Het is toch mooi als een school voor een klein bedrag extra ontwikkelingsmateriaal kan kopen dat bij een methode hoort of goedkoop tweedehands lesboeken op de kop kan tikken wanneer ze een jaar twee groepen 3 hebben in plaats van één.”
Al het onderwijsspul is welkom, maar de Onderwijsmarktplaats bakent het aanbod sinds begin dit jaar wel af. Peperdure prentenboeken of oude schoolplaten horen er niet thuis. “Ik vind niet dat mensen veel meer voor spullen moeten vragen dan ze er zelf voor betaald hebben”, zegt Anthonissen. Met een set nerf-pistolen hoeven aanbieders op Onderwijsmarktplaats ook niet aan te komen: “Ik kan me niet voorstellen dat een leerkracht met zijn klas soldaatje of schietspelletjes gaat spelen.”

Zoek op Facebook naar ‘Onderwijsmarktplaats’

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.