• blad nr 9
  • 1-10-2020
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • Idee

 

Tijdscapsule

De coronacrisis heeft het leven van kinderen dit jaar ingrijpend veranderd. Marie-Louise Loomans, leerkracht op de Katholieke Montessorischool Bussum, realiseerde zich dat het een historische tijd is en dat de schoolkinderen van nu in hun dagelijks leven geschiedenis schrijven.
In haar project ‘Geschiedenis? Die schrijven wij zelf!’, daagt Loomans kinderen uit om hun persoonlijke beleving van de coronacrisis op een originele manier vast te leggen. De beste honderd bijdragen wil ze bundelen in een boek dat als een tijdscapsule in Soest zal worden begraven voor latere generaties.
Loomans werkt dit schooljaar vooral met onderbouwklassen, maar voor de zomer gaf ze ook les aan groepen 7 en 8, de leeftijd waar haar project voor bedoeld is. “Bij de introductie leg ik uit dat mensen in de loop van de geschiedenis steeds dingen hebben vastgelegd die later van grote waarde bleken”, vertelt Loomans. “Dat gaat van de tekeningen in de grotten van Lascaux tot aan het dagboek van Anne Frank.”
Loomans heeft al meer dan vierhonderd bijdragen binnen. ‘De situatie lijkt op de Tweede Wereldoorlog’, schrijft Jacky. ‘We mogen niet naar school, je vrienden kan je niet zien, opa en oma ook niet! Maar op zich was de Tweede Wereldoorlog wel erger. Soms hoop ik dat dit allemaal een droom is.’
Andere kinderen tekenen mensen met mondkapjes of gebruiken een afbeelding van het virus zelf. ‘Dat ziet er best wel eng uit hè’, schrijft Alex.
Olivia beschrijft in een verhaal hoe haar leeftijdgenoot Ying Yang in Wuhan het begin van de coronacrisis kan hebben beleefd. ‘Mijn moeder stuurde me naar de markt om wat heerlijke verse vleermuis te halen.’ Ying Yang wordt ziek en moet naar het ziekenhuis. ‘Maar de dokter herkende de ziekte niet.’
“Hoe de kinderen de coronacrisis willen vastleggen, laat ik over aan hun eigen fantasie en creativiteit”, zegt Loomans. “Alles mag, van tekeningen tot verhalen en van rap tot een strip.”
Poëzie is ook welkom, dus Fiene dicht:
‘Corona brak uit in China
iedereen dacht jeetjemina’

Ga je dit project doen met je klas? Stuur de bijdragen van jouw leerlingen dan voor 1 november naar Marie-Louise Loomans: creadagia@gmail.com

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.