• blad nr 9
  • 1-10-2020
  • auteur M. van Nieuwstadt 
  • In beeld

 

Slechte geheimen

‘Geheimen moet je bewaren’, schrijft leerkracht en gedragsspecialist Anton Horeweg. ‘Maar dat geldt alleen voor leuke geheimen. Een slecht geheim is een geheim waardoor je je slecht blijft voelen. Zo’n geheim kun je beter doorvertellen.’ Eronder staat een plaatje van een kind als Superman.
Anton Horeweg is gedragsspecialist, schrijver en een kei voor de klas, zo werd in 2017 duidelijk toen het Onderwijsblad een dag meeliep in zijn groep 6 op een basisschool in Schiedam. Hij schreef tal van boeken voor vakgenoten en nu voor het eerst een kinderboek.
‘Veel kinderen maken iets ergs mee, maar ze weten het niet’, staat in de inleiding van Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap. In Nederland leven 119 duizend kinderen voor wie het ‘niet leuk’ is thuis: dat is drie Feyenoord stadions vol, aldus Horeweg.
Kinderen klappen uitdelen, uitschelden, verwaarlozen of stiekem met ze zoenen of aanraken op plekken waar normaal je ondergoed zit, daar staat gevangenisstraf op, legt hij uit. Mensen die dat doen gebruiken vaak een smoezen als: ‘Dit is ons geheimpje’ of: ‘Jij liet me dit doen’. Dat is allemaal gelogen. En verderop, onder schitterende gouden letters staat de belangrijke boodschap: ‘Het is nooit jouw schuld als je de nare dingen uit dit boek meemaakt.’
Horeweg is van mening dat elke leerkracht in groep 7 en 8 zijn eerste kinderboek zou moeten lezen en bespreken, samen met de hele klas. Dat is nogal een statement. En hij heeft gelijk.

Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap, Anton Horeweg, Uitgeverij Pica, ISBN 9789493209060, € 14,95

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.