• blad nr 5
  • 1-5-2020
  • auteur A. Moerman 
  • Meer voor elkaar

 

Corona-FAQ hit op internet

Soms scoor je, zonder dat het de bedoeling was, ineens een hit. Dat overkwam juridisch beleidsmedewerkers Anissa Khattabi en Jim van Emden met hun FAQ-pagina over coronaperikelen op AOb.nl. “Binnen twee weken 60 duizend bezoekers die ook nog eens opvallend lang bleven hangen”, vertelt Van Emden.

Het is nogal een grijze lap tekst.
“Zeg dat wel. Inmiddels al bijna vijfduizend woorden. We begonnen met de helft. De actualiteit en binnenkomende vragen leiden steeds tot aanpassingen en aanvullingen. Dit zal nog wel een poosje zo doorgaan.”

Het idee dat mensen liefst korte tekstjes met plaatjes tot zich nemen op internet, kan dus op de vuilnishoop?
“Het zijn uitzonderlijke tijden. Misschien dat mensen nu inhoud even belangrijker vinden dan vorm. Dat is op zich wel mooi. Ik ben zelf niet zo van de korte oppervlakkige stukjes in de media. Geef mij maar een goed verhaal!”

Is die FAQ iets nieuws?
“Een FAQ in elkaar zetten is voor ons een gebruikelijke werkwijze bij bijvoorbeeld stakingen of nieuwe cao’s. Dan maken we snel even zo’n pagina. Niet alleen voor de leden, maar ook voor onze collega’s van het Informatie en Advies Centrum. Honderd keer dezelfde vragen telefonisch beantwoorden, vergt nogal wat tijd en het is natuurlijk ook niet het leukste werk.”

Vandaar dat het Informatie en Advies Centrum van de AOb niet bereikbaar is?
“Nou nee, dat is omdat we nu allemaal zoveel mogelijk van huis werken. Technisch was het te ingewikkeld om alles en iedereen door te schakelen. We zijn in deze periode alleen telefonisch bereikbaar voor ‘absolute noodgevallen’ daarbij moet je denken aan ontslag op staande voet of zo tussen tien uur ’s ochtends en twee uur ‘s middags via 06 46164503.”

Hoe komen vragen van leden nu dan tot jullie?
“Via de mail en de AOb-consulenten. Bij veel vragen kunnen we voor het antwoord verwijzen naar de FAQ-pagina. Dankzij deze pagina houden hebben we ook tijd genoeg om bij bijzondere of moeilijke vragen even terug te bellen.”

Wat voor soort vragen staat in de top drie?
“Natuurlijk zijn er veel vragen over inkomen. Hoe zit dat met vaste en/of tijdelijke contracten. Of wat zijn de rechten van zzp’ers. Maar veruit de meeste vragen gaan toch over veiligheid en het voorkomen van besmettingen als je toch naar school moet. Of bij contacten met ouders. Opvallend zijn de vragen van leerkrachten die samenwonen met een kwetsbare partner. Die mensen willen echt niet van huis, uit vrees dat ze hun binnen zittende partner besmetten bij thuiskomst.”

Welke vraag is je het meest bijgebleven?
“Dat is niet één vraag in het bijzonder. Wat opvalt, is dat ondanks alle ellende en zorgen rondom corona, er toch ook hartverwarmende reacties binnenkomen. Denk aan een lid die eerder met pensioen gaat zodat een collega aan het werk kan blijven. Of het zoeken naar mogelijkheden om kwetsbare collega’s te ontzien. Er zijn echt opvallend veel mensen die wat willen doen voor een ander. Dat is toch mooi!”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.