• blad nr 5
  • 1-5-2020
  • auteur K. Hagen 
  • Informatie en advies

 

Kwetsbaar

Tekst: Jim van Emden en Karen Hagen.

Ik woon samen met iemand die volgens de RIVM-richtlijnen kwetsbaar is. Wat kan ik nu het beste doen?

Het is verstandig om eerst met jouw werkgever en collega’s in gesprek te gaan. Misschien is het mogelijk om zoveel mogelijk thuis te werken of bepaalde niet-plaatsgebonden werkzaamheden met collega’s te ruilen (met goedkeuring van jouw werkgever). Het is verstandig om te zoeken naar maatwerkoplossingen. Lukt dit niet, dan raden we jou aan de hygiënevoorschriften zo goed als mogelijk op te volgen, zeker wanneer je thuis komt van het werk. Een uitwerking van deze hygiënevoorschriften kun je vinden op de website van het RIVM en daarnaast kun je jouw situatie ook telefonisch voorleggen, via 0800-1351. Daarnaast zou je de bedrijfsarts of arbodienst van jouw werkgever kunnen vragen hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

Ben je zelf kwetsbaar?

Praat hierover met jouw werkgever en stel voor om zoveel mogelijk thuis te werken. Bij discussie over jouw kwetsbaarheid is de bedrijfsarts de aangewezen persoon om een oordeel te geven over jouw medische situatie. Dit advies is niet bindend, maar wel gezaghebbend. Daarom zal jouw werkgever niet snel een ander oordeel vellen over jouw mogelijke arbeidsongeschiktheid. Bij twijfels over het oordeel van de bedrijfsarts mag je een second opinion het deskundigenoordeel inwinnen bij een andere bedrijfsarts of bij uitkeringsinstantie UWV.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.