• blad nr 5
  • 1-5-2020
  • auteur L. Douma 
  • In beeld

 

Het kind en de rekening

Nederland heeft de droom van gelijke kansen voor ieder kind losgelaten, stelt romanschrijver en docent Chinees Sophie Zijlstra in haar pamflet Het kind en de rekening Een pleidooi tegen liberalisme in het onderwijs. Te volle klassen, een nijpend lerarentekort, afnemende investeringen om onderwijsachterstanden de kop in te drukken en een explosieve groei van particulier onderwijs. Volgens Zijlstra heeft de terugtrekkende beweging van de overheid uit het onderwijs sinds de jaren negentig desastreuze gevolgen. Bestuurders, onderwijsgoeroes en marketingboys en –girls gaan er met de poen vandoor en kinderen van laagopgeleide ouders hebben het nakijken. Zijlstra’s pamflet is een open brief aan ‘Mark’ om hem te confronteren met de gevolgen van jarenlang laks onderwijsbeleid. Met daarin letterlijk een inktzwarte bladzijde over voortijdig schoolverlaters. Dat waren er in het schooljaar 2017-1018 meer dan 25 duizend. ‘In onze diplomademocratie een regelrechte ramp’, schrijft Zijlstra. Voor lezers van het Onderwijsblad staat er weinig nieuws in haar brief. Desondanks is het een waardevolle opsomming van pijnpunten die niet vaak genoeg benoemd kunnen worden. Het kan toch niet waar zijn dat we het accepteren dat de kansengelijkheid afneemt? ‘Maak het mogelijk, Mark’, besluit Zijlstra.

Het kind en de rekening Een pleidooi tegen liberalisme in het onderwijs, Sophie Zijlstra, Querido, ISBN 9789021417561, € 9,50

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.