• blad nr 5
  • 1-5-2020
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

De scholen weer open? Een fikse klus

Met het besluit om de scholen weer te openen staat het primair onderwijs voor een enorme opgave. “Je merkt dat leerkrachten toch wat angstig zijn.”

Basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs met leerlingen in de basisschoolleeftijd mogen vanaf 11 mei weer open. “Het is fijn weer kinderen op school te hebben”, zegt schoolleider Hanneke de Frel van basisschool Vlinderboom in Pijnacker. Wel ziet ze veel regelwerk en administratie op de school afkomen. “Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat broertjes en zusjes op dezelfde dagen naar school kunnen gaan.”
Schoolleider De Frel is niet van plan leerkrachten te vragen om in de meivakantie ter voorbereiding door te werken. “Desnoods gaan we een dag later open.”
Hoewel leraren graag aan de slag gaan, bestaat er ook angst voor hun eigen gezondheid en veiligheid. Monique Spaans, die lesgeeft op mytylschool de Ruimte in Bergen voor leerlingen met een lichamelijke handicap, is geen voorstander van de volledige scholenopening in het speciaal onderwijs. Het speciaal onderwijs mag van het kabinet volledig open, dus hoeft niet te werken met halve klassen zoals de basisscholen. “Ik gun het de kinderen om weer te komen, maar dit levert enorm veel praktische vragen en zorgen op. Ik bedoel, ik heb ‘maar’ dertien leerlingen, maar we zijn wel met minimaal twee volwassenen in de ruimte. Hoe ga ik op anderhalve meter blijven van m’n collega? De leerlingen worden met busjes gebracht: is dat wel veilig?”

Zwanger
Basisschoolleerkracht en AOb-hoofdbestuurder Dorien König voelt zich ‘kwetsbaar’. Ze is zwanger en zit als haar school weer opent in haar derde trimester. “Zelf sta ik daarom niet zo te springen, ik ben dan al ver in mijn zwangerschap en wil niet op het einde ziek worden. Daarnaast heb ik astma en heeft mijn partner onlangs een ongeluk gehad waar hij een klaplong aan heeft overgehouden. Gelukkig is er begrip voor vanuit de school en houden ze er goed rekening mee.”
In Pijnacker leeft ook angst onder leerkrachten, vertelt schoolleider De Frel. “We hebben een leerkracht van 72, één die zwanger is en mensen die in het verleden borstkanker hebben gehad of hart- of longproblemen.” RIVM-richtlijnen over kwetsbare medewerkers bieden houvast, zegt De Frel. En met leerkrachten die het toch niet aandurven gaat ze het gesprek aan. “Bovenschools hebben we afgesproken dat we mensen met zorgen indien nodig doorverwijzen naar de bedrijfsarts. Die kan dan een beslissing nemen.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.