- blad nr 2
- 26-1-2002
- auteur G. van der Mee
- Redactioneel
FNV tevreden met nieuwe wao
De Ser maakt een onderscheid tussen 'volledig' arbeidsongeschikten (meer dan tachtig procent) en 'gedeeltelijk' arbeidsongeschikten. De laatste groep blijft in plaats van een, twee jaar in de ziektewet. Deze zieke werknemers, die minder dan tachtig maar meer dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn, blijven deels werken en krijgen daarbovenop een uitkering van zeventig procent van het laatstverdiende loon. In het eerste jaar wordt dat aangevuld tot honderd procent, in het tweede jaar niet meer. Mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn krijgen geen uitkering, zij blijven in dienst en de werkgever betaalt het loon door.
De maatregelen moet de wao-instroom inperken en geldt dus niet voor de mensen die al in de wao zitten. Jaarlijks komen er zo'n 100.000 mensen in aanmerking voor de wao, het totaal stevent af op een miljoen. Volgens de Ser kan de deelname aan de wao door de voorgestelde maatregelen met zeventig tot 75 procent verminderen. Het Centraal Planbureau gaat berekenen of dit inderdaad klopt.
Agnes Jongerius onderhandelaar namens de FNV-centrale is 'zeer tevreden' met het compromis dat nog door de organisatie moet worden goedgekeurd. Jongerius vindt dat het plan de verantwoordelijkheid legt waar het hoort, namelijk bij de werkgevers. De uitkering voor de volledig arbeidsongeschikten stijgt van zeventig tot 75 procent. Daarmee is het volgens de FNV-onderhandelaar een sociaal plan geworden.
Juist deze verhoging van de uitkering is de VVD een doorn in het oog. De partij vreest dat het daarmee een aanzuigende werking heeft. Ook al omdat de werkgevers bedongen hebben dat de zogeheten Pemba-korting, een strafkorting voor de werkgever wanneer iemand in de wao terechtkomt, wordt afgeschaft. De werkgever zal zich wel extra moeten bijverzekeren voor het risico van de gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer die bij hem in dienst blijft.
Cruciaal in het nieuwe systeem is de rol van de keuringsarts. De arts bepaalt in hoeverre iemand arbeidsongeschikt is en dat zal in veel gevallen een moeilijke beslissing zijn. Premier Kok beloofde zijn uiterste best te doen om het plan nog in deze regeerperiode te behandelen. Maar tegelijkertijd had hij daar een hard hoofd in omdat het nog maar om een korte periode gaat en de coalitie verdeeld is.