- blad nr 2
- 26-1-2002
- auteur R. Sikkes
- Redactioneel
Geen zekerheid voor oalt-leerkrachten
"Ik heb net een nieuw huis gekocht en dat kan ik niet meer betalen als ik straks ontslagen word." Dit soort telefoontjes kreeg de AOb na een artikel in het vorige Onderwijsblad over de toekomst van Oalt-leraren.
Die toekomst is ongewis. Per 1 augustus moeten oalt-leerkrachten die taalondersteuning verzorgen, waarbij de talen Turks en Arabisch op school worden ingezet ter ondersteuning van het leren van Nederlands, in het bezit zijn van een NT2-certificaat. Dat certificaat garandeert dat de betrokkenen voldoende Nederlands spreken.
Uit onderzoek van het bureau Regioplan bleek onlangs echter dat bijna driehonderd van de 1500 oalt-leerkrachten het Nederlands zo slecht beheersen dat ze er waarschijnlijk niet zullen in slagen dit diploma in de wacht te slepen. De betrokkenen mogen dan per 1 augustus geen taalondersteuning meer verzorgen. Ze kunnen wel worden ingezet in de cultuureducatie, het lesgeven in Turks en Arabisch, maar daar is op scholen nauwelijks vraag meer naar.
De juristen van de AOb kunnen de onzekerheid voor de oalt-leraren niet wegnemen, want er is nog niets bekend over een eventueel sociaal plan voor de betrokkenen. Bovendien leggen de betrokken partijen de verantwoordelijkheid steeds bij een ander. Het ministerie van Onderwijs vindt de zaak bijvoorbeeld een kwestie voor de werkgevers. "De werkgevers mogen geen oalt-docenten zonder NT2 - of gelijkwaardig - certificaat meer inzetten bij taalondersteuning. En de inspectie controleert of de scholen zich daaraan houden", zegt een woordvoerder van het ministerie. "De werkgevers moeten nu samen met de betrokken leraren tot een oplossing komen. Misschien dat de docenten elders kunnen worden ingezet, in de scholen of in de gemeente. Bijvoorbeeld in buurthuizen."
Ook de gemeenten zijn bij het probleem betrokken, omdat zij tegenwoordig het oalt-budget beheren. Maar ook de vereniging van gemeenten VNG schuift het probleem door naar de werkgevers. "De leraren zijn niet in dienst van de gemeente maar van de scholen. Dit is een zaak tussen de schoolbesturen en het rijk."
Besturenorganisatie VOSABB wil echter slechts een gedeelte van het probleem op haar bordje hebben. "Het is onze taak om onze werknemers zo goed mogelijk te begeleiden bij het behalen van het NT2-certificaat", zegt beleidsmedewerker Silvia Schouten. "Sommige oalt-leerkrachten hebben daar echter geen motivatie meer voor, en dan houdt het op. Maar in dat geval willen wij als werkgever niet voor de kosten van het wachtgeld opdraaien. Want het feit dat we de docenten moeten ontslaan wordt veroorzaakt door regels van de landelijke overheid."
De verschillende instanties overleggen op dit moment over een sociaal plan voor de oalt-leerkrachten, maar veel vaart zit daar niet in. "Die gesprekken kabbelen al maanden voort", aldus Schouten.